Ο μεγαλύτερος γιος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησε σήμερα μέσω Twitter τέσσερις σελίδες με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα οποία προετοίμαζε τη συνάντησή του, τον Ιούνιο του 2016, με μια ρωσίδα δικηγόρο που του είχε υποσχεθεί ότι θα του έδινε πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιζήμιες για τη Χίλαρι Κλίντον, την αντίπαλο του πατέρα του στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος έλαβε στις αρχές Ιουνίου πέρσι μήνυμα από έναν γνωστό του, τον εκπρόσωπο του τραγουδιστή και επιχειρηματία Εμίν Αγκαλάροφ, η οικογένεια του οποίου διατηρεί στενές σχέσεις με εκείνη του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Στο μήνυμα αυτό ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκόλντστοουν αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας προσφέρθηκε, μέσω του πατέρα του Αγκαλάροφ, να δώσει στο επιτελείο του Τραμπ «πληροφορίες και επίσημα έγγραφα» που ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι Κλίντον.

«Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας… προσφέρθηκε να παράσχει στο προεκλογικό (επιτελείο) του Τραμπ μερικά επίσημα έγγραφα και πληροφορίες που θα ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι και τις συναλλαγές της με τη Ρωσία και θα ήταν πολύ χρήσιμα στον πατέρα σας», ανέφερε ένα από τα μηνύματα που στάλθηκε στις 3 Ιουνίου 2016 στον Ντόναλντ Τραμπ τον νεότερο από τον Γκόλντστοουν.

«Πρόκειται προφανώς για ευαίσθητες πληροφορίες προερχόμενες από πολύ υψηλό επίπεδο αλλά είναι τμήμα της υποστήριξης της Ρωσίας και της κυβέρνησής της προς τον κ. Τραμπ», συνεχίζει το μήνυμα του Γκόλντστοουν, ο οποίος ρωτά αν ο υιός Τραμπ είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Εμίν Αγκαλάροφ για το θέμα.

«Αυτή τη στιγμή ταξιδεύω αλλά ίσως μπορώ να μιλήσω πρώτα στον Εμίν. Θα έλεγα ότι έχω λίγο χρόνο και, αν ισχύουν αυτά που λέτε, μου αρέσει, ιδίως λίγο αργότερα φέτος το καλοκαίρι», απάντησε ο «τζούνιορ».

Ακολουθεί ανταλλαγή μηνυμάτων προκειμένου να κανονιστεί πρώτα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Εμίν Αγκαλάροφ και του Τραμπ τζούνιορ και κατόπιν ένα ραντεβού, στις 9 Ιουνίου 2016, στον Πύργο Τραμπ, με τη δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια. Η τελευταία έφτασε στις ΗΠΑ από τη Μόσχα και παρουσιαζόταν ως «δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης». Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ και ο Πολ Μάναφορτ, ο τότε διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του.

Τη συνάντηση αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα New York Times. Ο υιός Τραμπ δημοσιοποίησε ο ίδιος το περιεχόμενο των μηνυμάτων ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

«Η γυναίκα, όπως είπε η ίδια δημοσίως, δεν ήταν εκπρόσωπος της (ρωσικής) κυβέρνησης» και «ήθελε να μιλήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», εξήγησε ο Τραμπ ο νεότερος.

Οι νομικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσο η συμμετοχή του υιού Τραμπ σε αυτή τη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο μπορεί να θεωρηθεί αξιόποινη πράξη. Η αθέμιτη σύμπραξη αφ’ εαυτής δεν είναι ποινικό αδίκημα. Όμως αν ο Τραμπ ο νεότερος συνωμότησε ή υποβοήθησε μια εγκληματική ενέργεια, όπως την παραβίαση αμερικανικών δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα μπορούσε να του ασκηθεί δίωξη. Κάποιοι δικηγόροι επίσης είπαν ότι η συνάντηση μπορεί να παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαγορεύει στους υποψηφίους να δέχονται δώρα ή αντικείμενα αξίας από ξένους υπηκόους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Με την πρώτη ματιά, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν φαίνεται να δείχνουν ότι υπήρξε κάποια παράνομη δραστηριότητα. Όμως, η δήλωση του Γκόλντστοουν για την «υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης προς τον κ. Τραμπ» δίνει νέα πολεμοφόδια στους ομοσπονδιακούς ερευνητές αλλά και στο Κογκρέσο που ερευνά αν υπήρξε κάποια σύμπραξη μεταξύ του Κρεμλίνου και του επιτελείου του Τραμπ προεκλογικά.

Μια πηγή της Γερουσίας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Επιτροπή Πληροφοριών σκοπεύει να καλέσει τον υιό Τραμπ να καταθέσει ενώπιόν της και να παράσχει τυχόν έγγραφα που έχει στην κατοχή του. Η πηγή αυτή τόνισε ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία της ακρόασης και ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την αποστολή προς τον Τραμπ τον νεότερο του αιτήματος της Επιτροπής.