Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν πυροβόλησαν σήμερα στον αέρα για να διαλύσουν εξαγριωμένους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του προέδρου της χώρας Ασράφ Γάνι έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση με παγιδευμένο βυτιοφόρο πριν από λίγες μέρες στην Καμπούλ.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στον τόπο της έκρηξης της Τετάρτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 460, και κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας Γάνι και τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ ως υπεύθυνους για την επίθεση όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένας οδηγός κρατούσε έξω από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου του ένα πανό στο οποίο υπήρχαν οι φωτογραφίες παιδιών μέσα στα αίματα και το οποίο έγραφε: «Γάνι! Αμπντουλάχ! Παραιτηθείτε! Παραιτηθείτε!».

Άλλοι διαδηλωτές απαιτούσαν η κυβέρνηση να εκτελέσει τους κρατούμενους που είναι μέλη του Δικτύου Χακάνι, της οργάνωσης η οποία συνδέεται με τους Ταλιμπάν και την οποία αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορούν για την επίθεση.

Καθώς κάποιοι διαδηλωτές προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, οι δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν να πυροβολούν στον αέρα για να τους απωθήσουν. Δεν υπάρχουν πάντως αναφορές για θύματα.

Παρότι η διαδήλωση δεν συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό πολιτών, υπογράμμισε ωστόσο την αυξανόμενη λαϊκή οργή απέναντι στην κυβέρνηση για την αποτυχία της να διασφαλίσει την δημόσια ασφάλεια σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των περισσότερων ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

«Ντροπή σας πρόεδρε και Αμπντουλάχ», είπε ο διαδηλωτής Νιλουφάρ Νιλγκούν. «Αρκετά πια. Καθημερινά νέοι στρατιώτες και αστυνομικοί μας σκοτώνονται και εσείς προσπαθείτε να παραμείνετε στις θέσεις σας».

«Οι αδελφοί και οι αδελφές μας χάθηκαν στην αιματηρή επίθεση της Τετάρτης και οι ιθύνοντες μας δεν κάνουν τίποτα για να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την σφαγή», λέει από την πλευρά της η Ραχίλα Τζαφάρι, μια εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών.