Ο πρώην Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι Ροντ Μπλαγκόγεβιτς καταδικάσθηκε χθες Τετάρτη σε κάθειρξη 14 ετών επειδή αποπειράθηκε να παραχωρήσει, σε όποιον προσέφερε τα περισσότερα, την έδρα στη Γερουσία που άφησε κενή ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008 όταν κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ.

«Η ζημιά που έγινε σ’ αυτή την υπόθεση δεν μετριέται σε χρήματα ή σε αγαθά», επισήμανε ο δικαστής Τζέιμς Ζέιγκελ ανακοινώνοντας την ετυμηγορία. «Αυτό που επλήγη είναι η εμπιστοσύνη του λαού προς το κράτος».

Ο 55χρονος Μπλαγκόγεβιτς, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ένοχος σε 17 από τις 20 κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε παραιτηθεί από τη Γερουσία μετά την εκλογή του στην προεδρία το 2008. Όμως, σε περίπτωση που μια θέση γερουσιαστή μένει κενή, ο κυβερνήτης της εν λόγω Πολιτείας είναι αυτός που διορίζει ένα νέο γερουσιαστή ως τις επόμενες εκλογές.

«Δεν μπορώ να κατηγορήσω παρά τον εαυτό μου για τη βλακεία μου και γι’ αυτά που έκανα. Ουδέποτε είχα πρόθεση να παραβιάσω το νόμο. Ουδέποτε θέλησα να περάσω την κόκκινη γραμμή», είχε δηλώσει ο πρώην κυβερνήτης πριν από την ανακοίνωση της καταδίκης.

Ο Μπλαγκόγεβιτς, ο οποίος οφείλει να εμφανιστεί στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου και να καταβάλει πρόστιμα ύψους σχεδόν 22.000 δολαρίων, κατέχει πλέον το θλιβερό ρεκόρ της βαρύτερης ποινής που έχει ποτέ επιβληθεί σε πρώην κυβερνήτη του Ιλινόι.