Στα χέρια των δικαστών βρίσκεται η απόφαση για το εάν η Ταϊβάν θα γίνει το πρώτο μέρος της Ασίας που θα αναγνωρίσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του νησιού αναμένεται σήμερα να αποφανθεί για τον έλεγχο συνταγματικότητας του τωρινού νόμου, που ορίζει πως ο γάμος γίνεται μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Εάν ο ορισμός κριθεί αντισυνταγματικός, η βουλή θα πρέπει να αλλάξει τον νόμο ή να περάσει νέο.

Το μομέντουμ για την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων στον γάμο ενισχύεται από πέρσι, με την ανάδειξη στην εξουσία της προέδρου Tsai Ing-wen, η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων.

Ωστόσο η συζήτηση έχει προκαλέσει και αντιδράσεις αλλά και μεγάλες διαμαρτυρίες.

«Είμαι 100% σίγουρος για το θετικό αποτέλεσμα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής Chi Chia-wei. «Είμαι αισιόδοξος αλλά όχι ενθουσιασμένος, αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί πολύ καιρό πριν» πρόσθεσε. Είχε καταθέσει την πρώτη αίτηση για αναγνώριση των γάμων ομοφυλοφίλων το 1986.

Στο δικαστήριο, εκτός από τον Chi Chia-wei, προσέφυγε και η τοπική αρχή της Ταϊπέι, καθώς σε βάρος της υποβάλλονται μηνύσεις επειδή απορρίπτει αιτήσεις για γάμο ομοφυλοφίλων, σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία.