Η Κίνα ζήτησε σήμερα την άρση των κυρώσεων κατά του απομονωμένου καθεστώτος της Μιανμάρ, την οποία επισκέπτεται η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον.

«Δηλώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες οφείλουν να άρουν τις κυρώσεις τους εναντίον της Μιανμάρ», δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα είναι ο μεγάλος και σχεδόν μοναδικός σύμμαχος των διαδοχικών στρατιωτικών δικτατορικών καθεστώτων που έχουν κυβερνήσει τη Βιρμανία από τις αρχές του δεκαετίας του ’60.

Ωστόσο η χούντα της Μιανμάρ αυτοδιαλύθηκε και μεταβίβασε τον Μάρτιο τις εξουσίες της σε μία «πολιτική» κυβέρνηση η οποία, στα μέσα Νοεμβρίου, κάλεσε τη Δύση να υποστηρίξει τις προσπάθειες ανοίγματος που πραγματοποιεί αίροντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το τέλος της δεκαετίας του ’90.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία έφθασε χθες στη Μιανμάρ, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο άμεσης άρσης των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, απόφαση η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει έχει έγκριση του Κογκρέσου.

Η Κίνα έχει από την πλευρά της έχει ταχθεί υπέρ των επαφών της Μιανμάρ με τη Δύση, αν και επίσημη κινεζική εφημερίδα προειδοποίησε ότι το Πεκίνο δεν θα ήθελε να πληγούν τα συμφέροντά του στη χώρα αυτή.