Ο στρατός του Πακιστάν διέψευσε σήμερα ότι οι στρατιώτες του άνοιξαν πρώτοι πυρ προκαλώντας τον αεροπορικό βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ κατά τον οποίο σκοτώθηκαν είκοσι τέσσερις στρατιώτες στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Αυτό δεν αληθεύει. Κατασκευάζουν δικαιολογίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Αμπάς. «Εξάλλου» αν υπήρχαν πακιστανικά πυρά, «ποιες είναι οι απώλειές τους;» αναρωτήθηκε σκωπτικά.

Το Πακιστάν εξέφρασε χθες Κυριακή στις ΗΠΑ την οργή του και τη βούλησή του να αναθεωρήσει τη διμερή συνεργασία τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, μετά την παραδοχή από την Ατλαντική Συμμαχία αυτού του «ακούσιου τραγικού συμβάντος».

Είναι το χειρότερο λάθος του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού από τα τέλη του 2001, όταν το Ισλαμαμπάντ συμμάχησε με την Ουάσινγκτον στον «πόλεμο της κατά της τρομοκρατίας», ενώ συντείνει στη διμερή κρίση που προκάλεσε η έφοδος των αμερικανών κομάντος στο βόρειο Πακιστάν στην οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει «συγκλονιστεί» από την αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ και ζήτησε σεβασμό στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία του Πακιστάν.

«Η Κίνα έχει συγκλονιστεί από τα γεγονότα αυτά και εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για τα θύματα και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στο Πακιστάν», αναφέρει ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν πρέπει να γίνονται σεβαστές και το συμβάν αυτό πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα», τόνισε.

Δυτικός αξιωματούχος και Αφγανός αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι δυνάμεις του ΝΑΤΟ απάντησαν σε πυρά από την απέναντι πλευρά των συνόρων.