Ηχητικά αποσπάσματα από τα τηλεφωνήματά του Μπρέιβικ στην Άμεση Δράση, λίγο μετά την έναρξη των μαζικών δολοφονιών και μετά το τέλος τους, δόθηκαν στη δημοσιότητα τέσσερις μήνες μετά τις φονικές εκρήξεις στο κέντρο του ΄Οσλο και το μακελειό στο νησί Ουτόγια, όπου λειτουργούσε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος.

Στο πρώτο τηλεφώνημα, ο 32χρονος συστήνεται στο προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου ως «διοικητής ΄Αντερς Μπρέιβικ του νορβηγικού αντικομουνιστικού αντιστασιακού κινήματος». Δηλώνει ότι επιθυμεί να παραδοθεί στις Αρχές, αλλά όταν του ζητείται ο αριθμός του κινητού του για επιβεβαίωση, κλείνει.

Ακολουθεί για 20 λεπτά νέο κρεσέντο πυροβολισμών με δεκάδες θύματα, πριν τελικά ο Μπρέιβικ ξαναπάρει για να δηλώσει: «Ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου οπότε θέλω να παραδοθώ» υποστηρίζοντας αυτή τη φορά ότι είναι και μέλος της κοινότητας των Ναϊτών.

Η υπεράσπισή του υποστηρίζει ότι το μακελειό της 22ης Ιουλίου οφείλεται σε ψυχολογικά προβλήματα και εκτιμά ότι η θέση αυτή επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών.