Ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε στη Συρία διορία 24 ωρών προκειμένου να υπογράψει το πρωτόκολλο με το οποίο θα επιτραπεί η παρουσία παρατηρητών στη χώρα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προωθήσει τα σχέδιά του για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου στον Αραβικό Σύνδεσμο, Αφίφι Άμπντελ Ουάχαμπ, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν τη διακοπή των εμπορικών πτήσεων προς τη Συρία καθώς και τον τερματισμό των συναλλαγών με την κεντρική τράπεζά της.

«Αύριο είναι καταληκτική ημερομηνία για τη Συρία. Αν δεν υπογράψουν, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (των υπουργών) θα συνεδριάσει το Σάββατο για να συζητήσει τις οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε. Την Κυριακή θα συναντηθούν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για να εξετάσουν τις προτεινόμενες κυρώσεις.

Να σημειωθεί ότι ο Λίβανος έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Συρία. «Θα αποφασίσουμε αν θα καταψηφίσουμε ή αν θα απόσχουμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Αντνάν Μανσούρ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, είχε δηλώσει ότι η Δαμασκός ενημέρωσε τον Αραβικό Σύνδεσμο πως θα επιτρέψει την παρουσία παρατηρητών. Ωστόσο η κρατική τηλεόραση της Συρίας έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία αυτή.

Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρουν ότι θα απευθυνθούν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και θα τους ζητήσουν να στηρίξει τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία. Οι υπουργοί συμφώνησαν “να ενημερώσουν το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την απόφασή τους (να δώσουν διορία μίας ημέρας στη Δαμασκό) και να τον καλέσουν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου”, σημειώνεται στο κείμενο.

Το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου προς τη Δαμασκό να θέσει τέρμα στην καταστολή της εξέγερσης έληξε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, γεγονός που αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Ήδη από τις 16 Νοεμβρίου ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε αποκλείσει τη Συρία από τις συνεδριάσεις του, μολονότι ο Λίβανος και η Υεμένη είχαν διαφωνήσει με την πρόταση αυτή.

Από την Τουρκία, όπου έχει την έδρα του, ο συνταγματάρχης Ριάντ Αλ Ασάαντ, ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στον οποίο έχουν ενταχθεί οι αντιφρονούντες στρατιωτικοί, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ των αεροπορικών επιθέσεων από ξένες δυνάμεις.

«Δεν συμφωνούμε με την εισβολή ξένων στρατευμάτων, όπως έγινε στο Ιράκ, αλλά θέλουμε η διεθνής κοινότητα να μας παράσχει βοήθεια σε θέματα επιμελητείας. Επιθυμούμε επίσης να έχουμε διεθνή προστασία, να υπάρξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να πληγούν ορισμένοι στρατηγικοί στόχοι που το καθεστώς τους θεωρεί κρίσιμης σημασίας», τόνισε.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον περασμένο Μάρτιο, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), μόνο σήμερα σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι. Οι έντεκα από αυτούς ήταν στρατιώτες του συριακού στρατού που συγκρούστηκαν με λιποτάκτες στην περιοχή της πόλης Χομς. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές στις συνοικίες Μπαγιάντα και Καρμ ελ-Ζαϊτούν, επίσης στη Χομς.

Το OSDH ανέφερε εξάλλου ότι σημειώθηκαν βομβαρδισμοί στην πόλη Ραστάν μετά από συγκρούσεις του στρατού με λιποτάκτες.

Στη βορειοδυτική Συρία άνδρες του στρατού που έχουν αναπτυχθεί στις κοινότητες Μπάρα και Εχσέμντες βομβάρδισαν μια δασική περιοχή κοντά στο Τζάμπαλ Ζαουίγια.