Περίπου δώδεκα εκατομμύρια Ολλανδοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ 28 κομμάτων, για τη νέα τους κυβέρνηση.

Μέχρι το τέλος του 2017 και μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, όλοι συμφωνούν, πως η Ευρώπη μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετική από σήμερα.

Η ψηφοφορία στην Ολλανδία προμηνύεται για γερά νεύρα καθώς εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η διαφαινόμενη στροφή των Ολλανδών προς το αντιευρωπαϊκό, ακροδεξιό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα από τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία δεν φαίνεται να μπορεί να πάρει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

Η εκλογική επιρροή του Βίλντερς βαίνει διαρκώς μειούμενη, καθώς άλλοι «παίκτες» έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους. Και όλα αυτά, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική κόντρα Τουρκίας-Ολλανδίας, η οποία έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Ρούτε να επιδείξει ηγετικό ανάστημα.

Συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τουλάχιστον πέντε κόμματα να παίρνουν ποσοστά μεταξύ 10% και 20%.

Έχοντας υποσχεθεί να καταργήσει το Κοράνι, να κλείσει τα σύνορα και να βγάλει την Ολλανδία από την ΕΕ, ο Βίλντερς κατάφερε να προσελκύσει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια πατώντας πιστά στα βήματα των υπερμάχων του Brexit αλλά και άλλων ακροδεξιών και λαϊκιστών πολιτικών σε Ευρώπη και Αμερική, όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο της νίκης του Βίλντερς προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες, σε μία περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να επικρατήσει η ενότητα των «27».

Το εκλογικό σύστημα στην Ολλανδία βασίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση. Ένα κόμμα που παίρνει το 9% σε εθνικό επίπεδο, παίρνει 9% των εδρών στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Δεν υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες. Η ολλανδική ψήφος είναι σε μια ενιαίο, εθνική εκλογική περιφέρεια.

Το ολλανδικό κοινοβούλιο έχει 150 έδρες. Απαιτούνται 76 έδρες για την πλειοψηφία και για έναν βιώσιμο συνασπισμό στην κυβέρνηση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.