Τριβές στις σχέσεις Σόφιας-Άγκυρας και πόλεμος ανακοινώσεων

Αιτία οι επικείμενες εκλογές στη Βουλγαρία


ΚΟΣΜΟΣ
21:27
09/03/2017
Τριβές στις σχέσεις Σόφιας-Άγκυρας και πόλεμος ανακοινώσεων
1
loading

Τριβές στις σχέσεις Σόφιας-Άγκυρας προκαλούν οι επικείμενες εκλογές στη Βουλγαρία, με αιχμηρές ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ των δυο χωρών. Η βουλγαρική πλευρά κατηγορεί την τουρκική για εμπλοκή στις εσωτερικές της υποθέσεις, ενώ η Άγκυρα μέμφεται τη Σόφια ότι επιχειρεί να περιορίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων εν όψει εκλογών.

Ο πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε με αφορμή το κάλεσμα του υπουργού Εργασίας, Μεχμέτ Μουϊζένογλου, προς τους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους που ζουν στην Τουρκία, να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη και να ψηφίσουν το κόμμα DOST της τουρκικής μειονότητας (ένα από τα δύο που συμμετέχουν στις εκλογές), που υποστηρίζεται από την Άγκυρα στις εκλογές της 26ης Μαρτίου.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «οι υποσχέσεις που δόθηκαν για «κίνητρα», προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές και οι ξεκάθαρες παραινέσεις για υποστήριξη συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, συνιστούν άμεση επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεϊν Μουφτούογλου, από την πλευρά του, σύμφωνα με τα πρακτορεία Anadolu και ΒΤΑ, κάλεσε από την πλευρά του την Βουλγαρία «να σταματήσει τα μέτρα περιορισμού των πολιτικών δικαιωμάτων των εκπροσώπων των μειονοτήτων».

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, έγιναν με αφορμή τις αλλαγές στον εκλογικό κώδικα της Βουλγαρίας, δια των οποίων θεσπίζονται περιορισμοί στον αριθμό των εκλογικών τμημάτων σε χώρες εκτός της ΕΕ. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στόχος της τροποποίησης της εκλογικής νομοθεσίας είναι να παρεμποδίσει τους Βούλγαρους τουρκικής καταγωγής που μένουν μόνιμα στην Τουρκία, να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους.

Ταυτόχρονα, ο Μουφτούογλου χαρακτήρισε ως «αβάσιμες φήμες» τους ισχυρισμούς του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Τουρκία παρέχει οικονομικά κίνητρα στους Βούλγαρους με τουρκική καταγωγή που ζουν στην Τουρκία, για να ψηφίσουν συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Όπως είπε «η Τουρκία δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις καμίας χώρας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar GiaNaDoulepsoumeLigaki

    Οι τούρκοι πάντα πληγή! Πρέπει όλες οι χώρες με τουρκικες μειονοτητες να εννωθουν εναντίον της τουρκίας που δημιουργει διαρκως θεματα μειονοτητων για να δημιουργει διεκδικησεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει