Διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων θα έχει σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Όπως φαίνεται το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας» (PDL)  και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα θα ζητήσουν να γίνουν παραχωρήσεις προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση, αν και ο Μόντι είχε δηλώσει ότι θα «δράσει επειγόντως».

«Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα με κλειστά τα μάτια» είπε ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο από το PDL, ενώ από την πλευρά του ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και ότι θα στηρίξει μεμονωμένα μέτρα.

Ο νέος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα χρειαστεί χρόνο για να συγκεντρώσει μια δυνατή ομάδα, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελείται από τεχνοκράτες και πρόσθεσε ότι οι αγορές θα το κατανοήσουν αυτό και πως «θα συγκρατήσουν την ανυπομονησία τους».

Οι τρεις κύριες κατευθυντήριες γραμμές, αφορούν την επιβολή φόρου επί της συνολικής περιουσίας και των απολαβών, φόρου ακινήτων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.