Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τα συμπεράσματα της διεθνούς διάσκεψης του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον οποίο, η διάσκεψη  «υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή».

Ο Σαέμπ Ερεκάτ κάλεσε επίσης, σε ανακοίνωσή του, τη Γαλλία «να αναγνωρίσει αμέσως το Κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του» και ζήτησε από τους άλλους μετέχοντες στη διάσκεψη να “αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη όπως αναγνωρίζουν το Ισραήλ».

Η διάσκεψη διεξήχθη σήμερα με τη συμμετοχή 70 χωρών, χωρίς τη συμμετοχή των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Το Ισραήλ αντιτάχθηκε πολύ έντονα σε κάθε πολυμερή προσέγγιση του θέματος και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επέκρινε εκ των προτέρων τη διάσκεψη, κρίνοντας ότι είναι «μια παλαιστινιακή απάτη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με στόχο να λάβει ακόμη πιο αντι-ισραηλινές θέσεις».

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, οι μετέχοντες στη διάσκεψη «δημιούργησαν μια δυναμική για την απόρριψη της ισραηλινής κατοχής και της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Είναι ένα μήνυμα στο Ισραήλ «για να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες» και να «τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης» ώστε να ανοίξει τον δρόμο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να σταματήσουν να συμπεριφέρονται στο Ισραήλ σαν να είναι μια χώρα υπεράνω του νόμου και να το καταστήσουν υπεύθυνο για τις συστηματικές παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών και των δικαιωμάτων του λαού μας», πρόσθεσε ο Ερεκάτ.

Η διάσκεψη του Παρισιού «απομακρύνει» την ειρήνη σύμφωνα με τους Ισραηλινούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι η διάσκεψη του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή, η οποία επανέλαβε την υποστήριξή της σε μια λύση δύο κρατών για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, απομακρύνει τις προοπτικές της ειρήνης.

«Αυτή η διεθνής διάσκεψη και οι αποφάσεις του ΟΗΕ το μόνο που κάνουν είναι να απομακρύνουν τις προοπτικές της ειρήνης καθώς ενθαρρύνουν τους Παλαστίνιους να αρνούνται απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ», δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ. «Αν τα κράτη που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι ήθελαν πράγματι η ειρηνευτική διαδικασία να προχωρήσει, θα έπρεπε να ασκήσουν πίεση (στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς) για να δεχθεί την πρόσκληση του Νετανιάχου για απευθείας διαπραγματεύσεις».

Η διάσκεψη του Παρισιού δεν ήταν παρά μια «τεχνητή απόπειρα προσώπων εκτός Μέσης Ανατολής να υπαγορεύσουν λύσεις στους πολίτες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι θα ήταν αναγκασμένοι να ζουν με τις συνέπειες των λύσεων αυτών», προσθέτει το υπουργείο.

Φόρεϊν ‘Οφις: Η Βρετανία έχει σοβαρές επιφυλάξεις

Η Βρετανία ανακοίνωσε απόψε ότι έχει επιφυλάξεις σχετικά με το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διάσκεψης του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η διάσκεψη διακινδυνεύει να «σκληρύνει τις θέσεις».

«Έχουμε ιδιαίτερες επιφυλάξεις σε σχέση με μια διεθνή διάσκεψη για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ δύο πλευρών, χωρίς οι πλευρές αυτές να μετέχουν σε αυτήν, μια διάσκεψη που διεξάγεται παρά τη θέληση των Ισραηλινών και που διεξάγεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας στον νέο αμερικανό πρόεδρο όταν οι ΗΠΑ θα είναι ο τελικός εγγυητής οποιασδήποτε συμφωνίας”, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπάρχουν κίνδυνοι συνεπώς ότι αυτή η διάσκεψη σκληραίνει τις θέσεις σε μια περίοδο που πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προϋποθέσεις για την ειρήνη», αναφέρει το Φόρεϊν ‘Οφις διευκρινίζοντας ότι για τον λόγο αυτό, η Βρετανία είχε θέση παρατηρητή στη διάσκεψη και δεν υπογράφει την τελική ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα το Λονδίνο επέκρινε τον Τζον Κέρι, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Νετανιάχου «τη δεξιότερη» στην ιστορία του Ισραήλ, με το Λονδίνο να δείχνει ότι η θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο θέμα αυτό προσεγγίζει την άποψη του εν αναμονή προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.