Το συνολικό κόστος του πολιτικού συστήματος στην Ιταλία «βαραίνει» την κάθε οικογένεια με 367 ευρώ το χρόνο, αποκαλύπτει έρευνα της Εμπορικής Συνομοσπονδίας Ιταλίας «Confcommercio».

Πιο αναλυτικά, όπως εξήγησε ο διευθυντής του τομέα ερευνών της «Confcommercio», Μαριάνο Μπέλλα, «η πολιτική αφαιρεί από τον προϋπολογισμό κάθε οικογένειας 367 ευρώ το χρόνο. Το κόστος, για τον κάθε πολίτη, είναι της τάξης των 152 ευρώ ετησίως».

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Ιταλός και Ιταλίδα, από τότε που γεννιέται μέχρι τη στιγμή που πεθαίνει, θα πρέπει να διαθέσει δώδεκα χιλιάδες ευρώ για να συντηρήσει βουλευτές, γερουσιαστές, περιφερειακούς, νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους, τα γραφεία τους, τους οδηγούς τους και ότι άλλο σχετικό και συναφές.

Σύμφωνα με την «Confcommercio», το πολιτικό σύστημα της χώρας ξοδεύει 9 δισ. ευρώ το χρόνο, πάνω από 1 εκατ. ευρώ την ώρα. «Αν ο αριθμός των βουλευτών, των γερουσιαστών, των διαφόρων υπαλλήλων και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μειωθεί κατά ένα τρίτο, όπως έχει προταθεί επανειλημμένα, θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε 3,3 δισ. ευρώ το χρόνο» συμπλήρωσε ο Μαριάνο Μπέλλα.

«Πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση των φόρων ή για την οικονομική στήριξη ενός, τουλάχιστον, εκατομμυρίου οικογενειών που ζει σε συνθήκες απόλυτης ένδειας» σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τομέα ερευνών της Εμπορικής Συνομοσπονδίας Ιταλίας.