«Το Δημοκρατικό Κόμμα πέθανε. Ο Ιταλός δήμαρχος Πιζαπία είναι εκτός χρόνου, μένει μόνο ο Τσίπρας», τιτλοφορεί η εφημερίδα La Repubblica συνέντευξη του κοινωνιολόγου και ιστορικού Μάρκο Ρεβέλι.

«Η πολιτική του Ρέντσι πέθανε, η προσπάθεια του αριστερού πρώην δημάρχου του Μιλάνου Πιζαπία είναι κωμικοτραγική, οι Πιερλουίτζι Μπερσάνι και Μάσιμο Ντ΄Αλέμα μιλούν τώρα που είναι πλέον αργά. Και η μόνη δυνατή αριστερά είναι εκείνη των Podemos και του Αλέξη Τσίπρα», εξηγεί ο γνωστός ιταλός κοινωνιολόγος στην εφημερίδα της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον Ρεβέλι, «η Αριστερά στην Ιταλία έχει αυτοκτονήσει» από την στιγμή που το πείραμα του Ρέντσι «ήταν δραματικό» και η λεγόμενη «Αριστερά της Αριστεράς» δεν διαθέτει εγκυρότητα, διότι είναι υπερβολικά διχασμένη.

«Το προπατορικό αμάρτημα της δυτικής Αριστεράς είναι ότι δέχθηκε, κατά την μετάβαση στον νέο αυτόν αιώνα, τον νεοφιλελεύθερο κανόνα σας να επρόκειτο για μη αμφισβητήσιμο σκηνικό. Υποτίμησε τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης εξαντλώντας την εκλογική της βάση και κόβοντας τις ρίζες της μέσα στην κοινωνία», λέει ο Μάρκο Ρεβέλι, σύμφωνα με τον οποίο στην Ιταλία ο μόνος αριστερός, «ο οποίος ξέρει να εκφράζει τα αισθήματα και την διάθεση των πολιτών, είναι ο συνδικαλιστής της Fiom Μαουρίτσιο Λαντίνι».

«Η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα και η Ισπανία, με τους Podemos στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, είναι οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες κυβερνά μια εναλλακτική Αριστερά, αν και σε συνθήκες τρομακτικής μοναξιάς. Είναι παραδείγματα που περιέχουν δυσκολίες, αλλά πρόκειται για τις μόνες αφετηρίες από τις οποίες μπορούμε και πάλι να ξεκινήσουμε», τονίζει ο Ιταλος κοινωνιολόγος και ιστορικός.