Οι ρωσικές πτήσεις προς την Αίγυπτο θα επαναληφθούν σύντομα, είπε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, ανέφερε σήμερα το γραφείο του Σίσι.

Οι πτήσεις από τη Ρωσία στην Αίγυπτο είχαν σταματήσει μετά τη συντριβή ρωσικού αεροσκάφους στην έρημο του Σινά τον Οκτώβριο του 2015. Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος με μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε τενεκεδάκι αναψυκτικού το οποίο πέρασε λαθραία στο αεροσκάφος.

«Ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ρωσίας να επαναλάβει τις τακτικές πτήσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κάιρο στο πολύ σύντομο μέλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε ημερομηνία για την επανάληψη των πτήσεων.

Το Airbus A321, της εταιρίας Metrojet, μετέφερε Ρώσους οι οποίοι επέστρεφαν από διακοπές στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ, στην Αγία Πετρούπολη. Από τη συντριβή του αεροσκάφους σκοτώθηκαν και οι 224 επιβαίνοντες.

Η Ρωσία και δυτικές κυβερνήσεις υποστήριξαν ότι έκρηξη βόμβας προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους και ο Σίσι δήλωσε αργότερα πως η πτώση του αεροσκάφους οφειλόταν σε τρομοκρατική ενέργεια. Οι ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αυτή την εκδοχή.

Η Βρετανία ανέστειλε τις πτήσεις προς το Σαρμ ελ-Σέιχ μετά το δυστύχημα και η Ρωσία ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς και από την Αίγυπτο, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στον αιγυπτιακό τουρισμό, πηγή ζωής για μια ήδη χειμαζόμενη οικονομία.