Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξίωσαν παραίτηση του προέδρου Χριστόφια μετά την έκδοση του πορίσματος της ανακριτικής επιτροπής, το οποίο του καταλογίζει σοβαρές προσωπικές και θεσμικές ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος δεν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα είτε στο πόρισμα είτε στις αξιώσεις για παραίτησή του, συγκάλεσε έκτατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου στις 9 το βράδυ, για μελέτη του πορίσματος.

Αναμένεται μετά το πέρας της συνεδρίασης να αναγνώσει ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε τον κ. Χριστόφια είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δεδομένων, όπως επισημαίνει, των ασήκωτων προσωπικών και θεσμικών ευθυνών που του καταλογίζει το πόρισμα Πολυβίου. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να είχε αναλάβει από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες, οι οποίες του καταλογίζονται τώρα με τρόπο ξεκάθαρο και απερίφραστο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος δήλωσε ότι, όσα καταλογίζει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πόλυς Πολυβίου καταδεικνύουν τη μέγιστη πολιτική, θεσμική και προσωπική ευθύνη του προέδρου, η οποία πρέπει, όπως αναφέρει, να τον οδηγήσει σε παραίτηση.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει την κύρια ευθύνη για την τραγωδία στο Μαρί, γεγονός που χαρακτήρισε πρωτόγνωρο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό που αναμένεται τώρα είναι ο πρόεδρος Χριστόφιας να αναλάβει τις ευθύνες του, προσθέτοντας πως αν ήταν στη θέση του προέδρου θα είχε παραιτηθεί.

Την ανάληψη πολιτικής ευθύνης που θα πρέπει να οδηγήσει αναποφεύκτως σε παραίτηση του προέδρου αξίωσε και το κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος υπογράμμισε ότι όπως πιστοποιείται από τα συμπεράσματα του πορίσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν και ο επικεφαλής της πολιτικής διαχείρισης του φορτίου της πυρίτιδας μέχρι και την έκρηξή του.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θεωρεί ασήκωτες τις προσωπικές και τις θεσμικές ευθύνες που βαραίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κάλεσε να παραιτηθεί. Ο γενικός γραμματέας του Ευρωκό Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε ότι ασήκωτες είναι και οι ευθύνες που βαραίνουν τους τέως υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας για την απαράδεκτη αναβλητικότητα που έχουν επιδείξει, καθώς και για την ολιγωρία και αμέλεια στη φύλαξη και τη διαχείριση του φορτίου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι μετά το πόρισμα ο πρόεδρος πρέπει να θεωρείται έκπτωτος. Η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του πορίσματος και να προχωρήσει σε εξέταση διάπραξης αδικημάτων για όλους τους εμπλεκόμενους, μηδενός εξαιρουμένου, μηδέ και του Προέδρου της Δημοκρατίας και των άλλων πολιτικών υπευθύνων, όπως τους κατονομάζει το πόρισμα Πολυβίου.

Τέλος, συγγενείς των δεκατριών θυμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για το περιεχόμενο του πορίσματος. Δήλωσαν ότι το πόρισμα μιλά από μόνο του, οι ευθύνες έχουν καταλογισθεί και πρέπει να αναληφθούν.