Στη «θετική ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο έτος αναμένεται να επικεντρωθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την αυριανή, ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της ΕΕ (State of the European Union Speech) ενώπιον της Oλομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος του προέδρου Γιούνκερ είναι να εστιάσει σε ζητήματα που απασχολούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, φωτίζοντας κυρίως τις πτυχές εκείνες που «ενώνουν» και προτείνοντας «συγκεκριμένες» νομοθετικές παρεμβάσεις.

Οι επενδύσεις, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η νεολαία, η ψηφιακή ατζέντα καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια αποτελούν τους τομείς που θα πρωταγωνιστήσουν στην αυριανή ομιλία του Ζ.Κ. Γιούνκερ, η σύνταξη της οποίας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στη βάση των διαβουλεύσεων του προέδρου με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η ίδια πηγή σημείωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο πρόεδρος Γιούνκερ αναμένεται να προβεί αύριο σε έναν «ειλικρινή απολογισμό» της αντιμετώπισης της κρίσης κατά την περασμένη χρονιά, υπογραμμίζοντας πως παρά τις καθυστερήσεις και τις όποιες αντιδράσεις, η κρίση είναι «υπό διαχείριση» και υπάρχουν «βελτιώσεις». «Δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα κράτη-μέλη της ΕΕ κλήθηκαν να υλοποιήσουν μετεγκαταστάσεις προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση ακόμα κι αν ο ρυθμός είναι ακόμα χαμηλός» ανέφερε η κοινοτική πηγή.

Σχετικά με το Brexit και τον προβληματισμό που προκάλεσε σε κάποια κράτη-μέλη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το κατά πόσο είναι αναγκαία περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, ο εν λόγω αξιωματούχος αρνήθηκε πως υφίσταται κάποιου είδους «ανησυχία» για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των 27 στην Μπρατισλάβα την ερχόμενη Παρασκευή είναι «μέρος της διαδικασίας», καθώς «πρέπει να προχωρήσουν χωρίς τη Βρετανία» και πως η εμπλοκή της Επιτροπής δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. «Η πλειοψηφία των κρατών-μελών δεν επιθυμεί επιστροφή των εξουσιών σε εθνικό επίπεδο» υπογράμμισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως παρά τις διαφορετικές απόψεις οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να επιδείξουν «ενότητα» και «εμπιστοσύνη» στην Ένωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 10.00 ώρα Ελλάδας ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στην Ολομέλεια και δευτερολογία. Όπως προβλέπεται στην Συνθήκη της Λισαβόνας η εν λόγω, ετήσια ομιλία του επικεφαλής της Επιτροπής, εγκαινιάζει τον διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την κατάρτιση του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής ενόψει του επόμενου έτους.