Φέτος χωρίς κανένα σχεδόν πρόβλημα θα μπουν στις τάξεις τους οι μαθητές των ελληνικών σχολείων στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη την περσινή χρονιά.

«Η κατάσταση δε μοιάζει καθόλου με την περσινή! Έχουμε κανονικό προσωπικό και εντός των χρονικών πλαισίων που θα έπρεπε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής.

Φέτος, η κατάσταση στα ελληνικά σχολεία στη χώρα του Νείλου είναι τελείως διαφορετική, πλήρως οργανωμένη και ελπιδοφόρα για το μέλλον των παιδιών των ιστορικών σχολείων της Αχιλλοπουλείου, της Αμπετείου (Κάιρο), της Τοσιτσαίας Σχολής.

Την ικανοποίησή της εκφράζει και η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και ο πρόεδρός της Ιωάννης Παπαδόπουλος, τονίζει προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η εύρυθμη λειτουργία των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας αποτελεί, διαχρονικά, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες των δραστηριοτήτων της».

Αφού ευχαριστεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, για τις ιδιαίτερες προσπάθειες που κατέβαλαν όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να καλυφτούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς, ο κ Παπαδόπουλος υπογραμμίζει πως «οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που έχουν ανάγκη τα σχολεία μας, δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να παρακολουθήσουν από την αρχή του σχολικού έτους το ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα χωρίς κανένα κενό».

Την ίδια ικανοποίηση εκφράζει από το Κάιρο και ο διαχειριστικός διευθυντής του Ιδρύματος Αμπέτ Νικόλας Βαδής ενώ η συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Μαρία Κουμαριανού, αναφέρεται στο ενδιαφέρον που επέδειξαν φέτος οι εκπαιδευτικοί να αποσπαστούν στην Αίγυπτο, επισημαίνοντας ότι «την φετινή χρονιά ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας κάλυψε σχεδόν όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες, εξαντλώντας τους πίνακες κατάταξης».

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και στο Κάιρο την επομένη, 17 Σεπτεμβρίου, λόγω της μουσουλμανικής εορτής του Μπαϊραμίου, που ξεκινάει σήμερα σε όλον τον αραβικό κόσμο και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.