Έγινε διάσημος για το άσπρο καπελάκι που φορούσε, για την πίπα που κάπνιζε, για τα υπερτροφικά του χέρια με τα δύο τατουάζ άγκυρες, κυρίως όμως για το σπανάκι που κατανάλωνε με το οποίο αποκτούσε υπερφυσική δύναμη.

Το πιο διάσημο ναυτικό καρτούν, ο Ποπάυ, αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ένας εντυπωσιακός ήρωας αλλά ένας κοντός, αμόρφωτος, με ιδιόμορφη εμφάνιση και κακόηχη φωνή ναυτικός.

Ο δημιουργός του Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ

popeye6 Το 1919 ο Αμερικανός Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ σχεδίασε με την πένα του για πρώτη φορά την μορφή του καρτούν που θα γινόταν συνήθεια για πολλά χρόνια. Τα σκίτσα του δημοσιεύονταν αποκλειστικά σε εφημερίδες και κάθε μέρα παρουσιαζόταν 4-5 εικόνες, όπου η ιστορία συνεχιζόταν πάντα την επόμενη ημέρα. Δέκα χρόνια αργότερα ο δημιουργός του θα βάλει τον ήρωα του πρωταγωνιστή σε μια άλλη σειρά κόμικ της νεοϋορκέζικης εφημερίδας «Evening Journal» που ονομαζόταν «Thimble Theatre».

Ο κομπάρσος που έγινε πρωταγωνιστής από ένα ταξίδι

popeye2Στο κόμικ της εφημερίδας «Evening Journal» πρωταγωνιστούσε η μετέπειτα αγαπημένη του Όλιβ Όιλ, ο αδελφός της Κάστορ και ο μέχρι τότε αγαπημένος της Χαμ Γκρέιβι. Ο Ποπάυ ανέλαβε τον ρόλο του καπετάνιου που θα τους μετέφερε στα παράλια της Αφρικής. Ο ήρωας του Σίγκαρ γρήγορα κέρδισε την αγάπη του κόσμου κι έτσι άρχισε να του δίνει μεγαλύτερους ρόλους, μέχρι που έγινε ο πρωταγωνιστής σε όλες του τις ιστορίες.

Το δημιούργημα του έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, εκείνος όμως πέθανε πάμπτωχος και απογοητευμένος καθώς δεν είχε προνοήσει να κατοχυρώσει έγκαιρα τα πνευματικά του δικαιώματα.

Αύξησε την κατανάλωση σε σπανάκι κατά 33%

popeye3

 

Το σπανάκι δεν ήταν από την αρχή η «αγαπημένη» του τροφή. Στις πρώτες ιστορίες ο Ποπάυ για να αποκτήσει δύναμη στις δύσκολες καταστάσεις έτριβε το κεφάλι μιας κότας και έτσι γινόταν πιο δυνατός. Το σπανάκι έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά το 1932 και ο δημιουργός του το επέλεξε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σίδηρο. Μάλιστα η απήχηση στον κόσμο ήταν τέτοια, που η λατρεία του Ποπάυ για σπανάκι, αύξησε την κατανάλωση του λαχανικού κατά 33%.

Ο Ποπάυ σε άγαλμα

popeye

Ο γραφικός ναυτικός όμως απέκτησε και δύο αγάλματα προς τιμήν του, το ένα βρίσκεται στο Ιλινόις απ’ όπου κατάγεται ο δημιουργός του Σιγκάρ και το άλλο στο Αρκάνσας, το οποίο αυτοαποκαλείται ως «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Σπανακιού». Η μάρκα «Popeye Spinach» εξακολουθεί να είναι η δεύτερη σε πωλήσεις στη χώρα.

Ο Ποπάυ στην τηλεόραση

popeye4

Το 1933 ο Ποπάυ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση με την σειρά κινουμένων σχεδίων «Οι περιπέτειες του Ποπάυ του ναυτικού». Πέντε χρόνια αργότερα το 1938 ανακηρύσσεται ο πιο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκι Μάους. Ο ρόλος του όμως δεν περιορίστηκε απλά στην διασκέδαση των μικρών παιδιών καθώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η σειρά κινουμένων σχεδίων του Ποπάυ χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προπαγάνδας.

Πολλά επεισόδια περιείχαν προσβλητικά και ρατσιστικά σχόλια για τους Γιαπωνέζους, οι οποίοι αποκαλούνταν «Jap-pansies». Το πιο γνωστό απαγορευμένο επεισόδιο ήταν αυτό με τίτλο «Seein’ Red, White ‘n Blue», στο οποίο ο Ποπάυ και ο Βρούτος ενώνουν τις δυνάμεις τους  για να δείρουν γιαπωνέζους στρατιώτες. Το 1980 ο Ποπάυ μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη όπου τον ήρωα ζωντάνεψε ο δημοφιλής ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς. Για την ταινία δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο χωριό στην Μάλτα το οποίο και παραμένει ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.