Το παλαιστινιακό Ανώτατο Δικαστήριο στη Ραμάλα αποφάνθηκε πως οι δημοτικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 8 Οκτωβρίου, δεν μπορούν να διεξαχθούν λόγω μιας διαμάχης για τα κομματικά ψηφοδέλτια και της αδυναμίας διεξαγωγής των εκλογών στην προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η σημερινή απόφαση ελήφθη έπειτα από δικαστικές προσφυγές της Χαμάς στη Γάζα κατά των κομματικών ψηφοδελτίων της Φάταχ.

«Οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν στο ένα μέρος και όχι στο άλλο», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου της Ραμάλα στην απόφασή του. Η απόφαση υπογραμμίζει τις νομικές και πολιτικές διαιρέσεις ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που ασκεί την εξουσία στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, και τη Χαμάς, η οποίας έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τη Γάζα από το 2007.

«Οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στις συνοικίες της. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα με τη σύσταση των δικαστηρίων στη Γάζα. Ως εκ τούτου το δικαστήριο αποφασίζει να σταματήσει τις εκλογές (που προγραμματίζονταν για τις 8 Οκτωβρίου)».

Το δικαστήριο θα συνέλθει και πάλι για το θέμα στις 21 Σεπτεμβρίου, ωστόσο νομικοί δήλωσαν πως η σημερινή απόφαση δεν θεωρείται πιθανό να αλλάξει.

Οι εκλογές θα ήταν οι πρώτες στις οποίες αντιπαρατίθενται η Χαμάς και η Φάταχ από το 2006, όταν η Χαμάς κατήγαγε νίκη-έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές, ένα αποτέλεσμα που οδήγησε σε ρήξη την πολιτική των Παλαιστινίων και δημιούργησε τη βάση για το τωρινό αδιέξοδο.

Αν και το 2012 διεξήχθησαν τοπικές εκλογές, η ψηφοφορία διεξήχθη μόνο σε ένα μέλος των 350 δήμων της Δυτικής Όχθης και η Χαμάς δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμά τους.

Η Φατάχ επέρριψε την ευθύνη στη Χαμάς για τη νομική διαμάχη

«Καθιστούμε πλήρως υπεύθυνη τη Χαμάς για τη ματαίωση των εκλογών με τις αδικαιολόγητες προσφυγές που κατέθεσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Φάταχ Οσάμα Αλ-Καουάσμι, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι χρησιμοποίησε «ιδιωτικά δικαστήρια» στη Γάζα προκειμένου να παρακωλύσει τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων της Φάταχ.

Η Χαμάς επέρριψε την ευθύνη στη Φάταχ

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι πολιτική και έρχεται να διασώσει τη Φάταχ αφού οι λίστες των υποψηφίων της κατέπεσαν σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Αμπάς, ο οποίος είναι 81 ετών και εδώ και 11 χρόνια πρόεδρος τετραετούς θητείας, δεν είναι ένας δημοφιλής ηγέτης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν υπάρχει ένας σαφής διάδοχός του και δεν έχει σημειωθεί καμία κίνηση για τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν αύριο, η Χαμάς θα τις κερδίζει τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα.