Ο εμπειρογνώμονας για θέματα μυστικών υπηρεσιών Έριχ Σμιτ – Έενμποομ, δήλωσε ότι η τουρκική ΜΙΤ έχει έξι χιλιάδες πράκτορες στη Γερμανία.

«Καμιά άλλη υπηρεσία πληροφοριών δεν είναι τόσο έντονα παρούσα στη χώρα, ούτε καν η CIA», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο.

Η γερμανική κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα εναντίον της και θα πρέπει να προστατεύσει Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής καλύτερα από τον χαφιεδισμό και την καταπίεση, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Σμιτ – Έενμποομ μίλησε για «οργισμένη συλλογή πληροφοριών μιας μυστικής υπηρεσίας εκτός ελέγχου». Αρχικά οι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (Millî İstihbarat Teşkilâtı / ΜΙΤ) παρακολουθούσαν τους Κούρδους, όπως είπε, «αλλά τώρα έχουμε τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες στην Τουρκία», όπως είπε.

Ζήτησε δε να εξεταστεί με κριτικό πνεύμα η συνεργασία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΒΝD) με την ΜΙΤ, διότι η Τουρκία είχε αρχίσει να την παραβιάζει από το 2014 «όταν δεν απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα της BND, ποιος τζιχαντιστής ήρθε στη χώρα σας και που πήγε μετά από τα συριακά σύνορα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.