O πύργος του θρυλικού μεγιστάνα τoυ Tύπου Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, στην ακτή του Ειρηνικού, έκλεισε για προληπτικούς λόγους, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεση των γιγάντιων πυρκαγιών που έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης στην Καλιφόρνια τις τελευταίες ημέρες.

Ο πύργος Χιρστ, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, έκλεισε μέχρι νεωτέρας λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή, εξηγούν οι διαχειριστές του στην ιστοσελίδα του.

william-randolph-hearst-castle-interior-california

Ο πύργος, ο οποίος κυρίως χρησίμευσε ως μοντέλο για τον πύργο «Ξαναντού» του «Πολίτη Κέιν» του ‘Ορσον Γουέλς, βρίσκεται πάνω σε λόφο, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον Ειρηνικό. Από τον πύργο, που διαθέτει 115 δωμάτια, δύο πισίνες και ένα θέατρο, παρέλασε όλο το Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1920 και του 1930, ενώ σήμερα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

home-slideshow-03

Οι υπεύθυνοι προτιμούν να «αποτιμούν την κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών κάθε μέρα» πριν ανοίξουν ξανά τις πύλες του, καθώς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η φωτιά μαίνεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τον πύργο. Η σοβαρή ξηρασία που μαστίζει την Καλιφόρνια εδώ και χρόνια ευνοεί τις πυρκαγιές που πλήττουν την πολιτεία αυτή στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Οι πυροσβέστες προσπαθούν τώρα να θέσουν υπό έλεγχο έξι εστίες φωτιάς που μαίνονται σε όλη την πολιτεία.

hearst_castle_presevation_foundation_3

Η φωτιά «Chimney», όπως ονομάστηκε αυτή που απειλεί τον πύργο, έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 35%, σύμφωνα με τις αρχές της Καλιφόρνιας. Αντίθετα η «Clayton Fire», βορείως του Σαν Φρανσκίσκο, έχει τεθεί κατά 95% υπό έλεγχο και η «Bluecut Fire», ανατολικά του Λος Άντζελες, που έκανε στάχτη 150.000 στρέμματα, έχει τεθεί υπό έλεγχο κατά 85%.