Στα τέλη Οκτωβρίου θα επισκεφτεί τη Σερβία, για δεύτερη φορά, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στη Σερβία εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο και των προεδρικών το Μάρτιο του 2012, όπου ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ντάνας».

Πέρα από τον πολιτικό χαρακτήρα της επίσκεψης Πούτιν δεν θα πρέπει να αποκλείεται και μία συζήτηση για οικονομικά θέματα, που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του τον Μάρτιο ο Πούτιν είχε γνωστοποιήσει στη σερβική ηγεσία το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, στις κατασκευές έργων υποδομής, στις μεταφορές, στη φαρμακευτική βιομηχανία και στις τηλεπικοινωνίες.

Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία δίνουν στην επίσκεψη αυτή και μια άλλη διάσταση, ευρύτερης σημασίας, που έχει να κάνει με την εγκατάσταση από τις ΗΠΑ του αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία. Η Σερβία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή κι, ίσως, η Μόσχα προσπαθεί ν’ «απαντήσει» σ’ αυτήν την κίνηση της Ουάσινγκτον, μέσα από μια συνεργασία με το Βελιγράδι.