Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε σήμερα την ΕΕ να επιδείξει σύνεση στην πολιτική της έναντι της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας το «τεράστιο πρόβλημα» της μετανάστευσης, με το οποίο υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν διαφορετικά αντιμέτωπες η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

«Είναι σημαντικό για μένα να προσέχουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, ούτως ώστε να μην προκληθεί ένα κύμα προσφύγων. Αυτό έχει ζωτική σημασία», εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

«Ελπίζω πως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου συνειδητοποιούν πως η Βουλγαρία και η Ελλάδα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες μ’ ένα τεράστιο πρόβλημα», αν καταγγελθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που συνήφθη τον Μάρτιο για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, «οι μετανάστες θα μείνουν τελικά στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα», καθώς οι χώρες της δυτικές Ευρώπης «έχουν όλες κλείσει τα σύνορά τους». «Είμαστε πολύ ευάλωτοι. Η Ευρώπη ύψωσε φράκτες, αυτή που θα πλημμυρίσει θα είναι η Βουλγαρία», τόνισε.

Η Βουλγαρία, η οποία έχει ανεγείρει έναν φράκτη από συρματόπλεγμα κατά μήκος 130 από τα 259 χλμ. των συνόρων της με την Τουρκία, κατέγραψε 2.573 αφίξεις μεταναστών τους επτά πρώτους φετινούς μήνες.

Η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα έκανε λόγο για «μια δραστηριοποίηση των διαύλων διακίνησης μεταναστών», τις τελευταίες εβδομάδες.