Ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν τη μόλυνση από μόλυβδο 32 παιδιών στην Κίνα, με αποτέλεσμα 14 από τα 17 εργοστάσια κατασκευής μπαταριών μολύβδου που βρίσκονται στη Σανγκάη να κλείσουν, προκειμένου να υποβληθούν σε κανονισμούς ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Μεταξύ των εργοστασίων που έκλεισαν είναι και ένα το οποίο λειτουργεί με αμερικανικά κεφάλαια του ομίλου Johnson Controls, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως τα τέλη της χρονιάς. Λέγεται ότι το συγκεκριμένο μπορεί να είναι η αιτία της δηλητηρίασης των παιδιών, σύμφωνα με αγγλόφωνη εφημερίδα.

Η Johnson Controls, μια εταιρία των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της, αλλά απέρριψε την ευθύνη για τη μόλυνση των παιδιών.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο, που μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και νοητική υστέρηση στα παιδιά, είναι αρκετά συχνή στην Κίνα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δημοσίευσε τον Ιούνιο έκθεση μέσω της οποίας κατηγορεί αξιωματούχους τεσσάρων επαρχιών (Χενάν, Γιουνάν, Σαανσί και Χιουνάν) ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν το μέγεθος της δηλητηρίασης από μόλυβδο στα παιδιά, κυρίως περιορίζοντας την πρόσβαση στις ιατρικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με το Human Rights Watch, τα αποτελέσματα των ιατρικών αναλύσεων, μερικές φορές δεν γίνονται γνωστά στα θύματα ή στις οικογένειές τους.

Παιδιά με υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ή λαμβάνουν μόνο ως σύσταση το να καταναλώνουν τροφές που μειώνουν το επίπεδο του μολύβδου στον οργανισμό, όπως τα μήλα, το σκόρδο, το γάλα και τα αυγά.