Κανένας από τους ένδεκα, άρτια εκπαιδευμένους πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), κλήθηκε να καταθέσει στη διεξαγόμενη ποινική έρευνα για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση, στις 11 Ιουλίου, καταγγέλλει με επιστολή του στον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο δικηγόρος Ρίκος Ερωτοκρίτου, ενεργώντας κατ’ εντολή της οικογενείας του νεκρού Σπύρου Τταντή από την Λάρνακα.

Ο κ. Ερωτοκρίτου στην επιστολή του αναφέρει ότι οι πυροτεχνουργοί της Εθνικής Φρουράς γνωρίζουν όλα όσα αφορούν τους τύπους στρατιωτικών εκρηκτικών και πυρομαχικών, όπως και το υπό συζήτηση φονικό φορτίο στο Μαρί, και διερωτάται «αν οι πυροτεχνουργοί αυτοί χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, στο να ερωτηθεί η γνώμη τους, σε όλες τις φάσεις χειρισμού του φονικού φορτίου, από τους αρμοδίους πριν τη φονική έκρηξη».
.
Ουδείς από τους ιθύνοντες, υποστηρίζει ο κ. Ερωτοκρίτου, «ρώτησε τους πιο πάνω πυροτεχνουργούς ή οποιονδήποτε από αυτούς, με βάση την πληροφορία που κατέχουμε, ούτε πριν ούτε μετά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011».

Η ευθύνη των αρμοδίων, εάν αληθεύουν αυτά, είναι «ασήκωτη και συντριπτική, τόσο πολιτικά όσο και νομικά, γεγονός το οποίο, το τελευταίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για την έρευνά σας».

Αν τα πράγματα είναι έτσι, οι αρμόδιοι -προστίθεται- «όχι μόνο γνώριζαν για τον επικείμενο κίνδυνο της έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011, αλλά και φρόντισαν για ακατανόητους μέχρι στιγμής λόγους, για τους οποίους οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις με καταθέσεις στην Αστυνομία, να μην χρησιμοποιήσουν καμία από τις τεχνογνωσίες και το προσωπικό που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, για να διαχειριστούν αποτρεπτικά τον άμεσο κίνδυνο της έκρηξης».