Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καταγγέλλει υπόσκαψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, από δυνάμεις εντός και εκτός Κύπρου, που λόγω συμφερόντων θέλουν να έχουν λόγο στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου ο ηγέτης του ΑΚΕΛ ανέφερε σχετικά: «Τα συμφέροντα είναι τεράστια. Και πολλοί θα ήθελαν να έχουν λόγο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το πώς προχωρούμε σε αυτά τα ζητήματα. Και εντός της Κύπρου, επαναλαμβάνω, αλλά και εκτός.

Αντιλαμβάνεστε ότι το ποιοι θα διαχειρίζονται αυτά τα αποθέματα και ποιοι θα έχουν οφέλη από αυτή τη διαδικασία, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν. Πάνω στον Δημήτρη Χριστόφια θεωρώ ότι δεν μπορούν να ασκήσουν επιρροές και ο γνώμονας που θα κατευθύνει τις αποφάσεις θα είναι το συμφέρον του κυπριακού λαού στο σύνολό του, Ελληνοκυπριακού και Τουρκοκυπριακού. Οπότε, ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του».

Σε ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί ότι υπάρχει κίνδυνος στο θέμα των ερευνών για το φυσικό αέριο η Κύπρος να βρεθεί μόνη, όπως βρέθηκε το 1998 με τους πυραύλους S300, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι τώρα η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες στην ΑΟΖ της.

Ως άλλο λόγο υπόσκαψης του προέδρου Χριστόφια ο κ. Κυπριανού αναφέρει την ενόχληση κάποιων από το γεγονός ότι δεν σταματά τις προσπάθειες αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό. «Δεν αποσύρει τις προτάσεις του όπως είναι η απαίτηση κομμάτων και προσώπων. Ο δεύτερος είναι γιατί κάποιοι δεν έχουν συμβιβαστεί ακόμα με την ιδέα ότι την προεδρία της Δημοκρατίας την έχει αναλάβει κάποιος, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και ξεφεύγει από τα κατεστημένα», σημειώνει.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σχολιάζει τις επιθέσεις που δέχεται ο Δ. Χριστόφιας και κάνει λόγο για «φασιστικές συμπεριφορές».
Για την φονική έκρηξη στο Μαρί σημειώνει ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευθύνες για το κάθε τι που συμβαίνει στη χώρα. «Με αυτή την έννοια και ο Δ. Χριστόφιας έχει ευθύνες γι’ αυτό που συνέβη στο Μαρί. Αυτού του είδους τις ευθύνες όμως. Όχι τις ευθύνες που προσπαθούν κάποιοι να του επιρρίψουν. Διότι θέλω να σας υπενθυμίσω ότι τον φωνάζουν δολοφόνο», προσθέτει.