Απέρριψε ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας την πρόταση για περισσότερο ενοποιημένους κανονισμούς για το άσυλο στην ΕΕ, βάσει των οποίων όλες οι χώρες μέλη θα χορηγούν στους αιτούντες άσυλο το δικαίωμα να εργάζονται.

Η Αυστρία υποδέχθηκε 90.000 αιτούντες άσυλο στη διάρκεια της περυσινής συρροής μεταναστών στην Ευρώπη, αλλά έχει έκτοτε θέσει όρια στην υποδοχή και έχει επιβάλει συνοριακούς ελέγχους. Σήμερα οι αιτούντες άσυλο μπορούν να εργάζονται σε κοινοτικές δουλειές.

Όμως η πρόταση που έγινε χθες από την Επιτροπή της ΕΕ περιλαμβάνει έναν κανονισμό που επιτρέπει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αποκτούν άδειες εργασίας έξι μήνες αφότου καταθέσουν την αίτησή τους για άσυλο.

«Θεωρώ αδιανόητο να εκδίδονται άδειες εργασίας για αιτούντες άσυλο», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Θα ήταν ένα κάλεσμα προς τους ανθρώπους σε χώρες που πλήττονται από κρίση να έρθουν στην Αυστρία. Η αγορά εργασίας μας δεν θα μπορούσε να απορροφήσει κάτι τέτοιο».

Η αυστριακή κυβέρνηση, ένας συνασπισμός ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου μέλος είναι ο Σομπότκα, είναι διχασμένη στο θέμα της μετανάστευσης, με το Λαϊκό Κόμμα να υιοθετεί σκληρότερη γραμμή.

Εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν δήλωσε σήμερα ότι ο Κερν υποστηρίζει την ιδέα οι αιτούντες άσυλο να αποκτούν ταχύτερα νόμιμη εργασία, χωρίς πάντως να επεκταθεί.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στάση του Σομπότκα, ο οποίος υποστηρίζει πως οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν την αρχή ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να εργάζονται.