«Δεν μπορείς να κρατήσεις τα πλεονεκτήματα και να καταψηφίσεις τις υποχρεώσεις», προειδοποιεί η γενική γραμματέας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Καταρίνα Μπάρλεϊ, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τονίζει επιπλέον ότι αν επικρατήσει το Brexit και η ΕΕ υποχωρήσει, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες για την Ευρώπη, ενώ θα ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές.

Η δήλωση της κυρίας Μπάρλεϊ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Θα έχουμε πιθανότατα πολύ ισχνή διαφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. Ο φόβος μου είναι ότι με αυτό, η χώρα θα παραμείνει διχασμένη. Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, θα πρέπει να αντιδράσει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν μοιραίο για τα δικά μας συμφέροντα, αν παρά μια επιτυχία των αντιπάλων της ΕΕ, στην ουσία παρέμεναν όλα ως έχουν. Οι υποστηρικτές του Brexit εικάζουν ότι θα μπορέσουν να κάνουν επιπλέον διαπραγματεύσεις και θα αποκτήσουν ένα ισχυρό ειδικό καθεστώς. Αν υποχωρήσουμε σε αυτή την κατάσταση, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες για την Ευρώπη. Δεν μπορείς να κρατήσεις τα πλεονεκτήματα και να καταψηφίσεις τις υποχρεώσεις.

«Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ενισχύονται οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις. Μια υπαναχώρηση σε αυτή την κατάσταση θα ενίσχυε απλώς τη θέση τους. Ελπίζω για αυτό ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και ότι η πλειοψηφία των Βρετανών θα εκφραστεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ».