Όταν ο 27χρονος Ομάρ Ματίν μπήκε στο γκέι μπαρ στο Ορλάντο, την Κυριακή, προκειμένου να πραγματοποιήσει τη φονικότερη εκτέλεση με πυρά στην ιστορία των ΗΠΑ, χρησιμοποιήσει ένα πολύ συγκεκριμένο όπλο. Το τυφέκιο τύπου AR-15 το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε διάφορα αιματοκυλίσματα από την Καλιφόρνια μέχρι το Κονέκτικατ: ένα ημιαυτόματο τυφέκιο, εμπνευσμένο από τον στρατό.

Παρότι τα συγκεκριμένου τύπου όπλα ευθύνονται για ένα μικρό ποσοστό των 30.000 ετήσιων θανάτων από όπλα στις ΗΠΑ, έχουν χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον 10 μαζικές επιθέσεις από το 2011. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περίπου 3,7 εκατομμύρια Αμερικανοί το έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Το όπλο, χρησιμοποίησε ο μακελάρης Adam Lanza το Δεκέμβριο του 2012, με το οποίο σκότωσε 26 άτομα στο Sandy Hook στο Newtown, όπως και οι τρομοκράτες του San Bernardino οι οποίοι πάλι με AR-15 αφαίρεσαν τις ζωές 14 ανθρώπων, το Δεκέμβριο του 2015. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2012, ο James Eagan Holmes όρμησε με ένα AR-15 σε αίθουσα κινηματογράφου και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 58.

Όπως γράφουν αμερικανικά ΜΜΕ που σκιαγραφούν το «προφίλ» του τυφεκίου, ο δράστης στο Ορλάντο χρειάστηκε να ξαναγεμίσει μια φορά το όπλο κατά τη διάρκεια του μακελειού ενώ στο διαδίκτυο αρκετοί αναρωτιούνται γιατί το AR-15 κυκλοφορεί εν αφθονία στις ΗΠΑ. Στη Φλόριντα, για παράδειγμα, επιτρέπεται σε οποιοδήποτε άτομο άνω των 18 ετών, με λευκό ποινικό μητρώο να κατέχει ένα AR-15, αν το επιθυμεί.

Ο βρετανός δημοσιογράφος και τηλεοπτική περσόνα, Piers Morgan, ενώνει τη φωνή του με εκείνους που αξιώνουν την απαγόρευση στρατιωτικών όπλων.

«Το AR-15 είναι ένα τυφέκιο που έχει απαγορευτεί στη Βρετανία. Μαντέψτε. Κανένας δε δέχεται πυρά από ένα AR-15 στη Βρετανία. Ξύπνα Αμερική», έγραψε στο Twitter, στον απόηχο της σφαγής στο Ορλάντο. Στον αντίποδα, η Εθνική Ένωση Όπλων, υπερασπίζεται τις μαζικές πωλήσεις του όπλου επιμένοντας ότι είναι χρήσιμο για κυνήγι άγριων ζώων και για οικιακή προστασία.