Τους προκριματικούς στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κέρδισαν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ και η υποψήφια από την πλευρά των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ κέρδισε άνετα τους προκριματικούς πλησιάζοντας το όριο των εκλεκτόρων που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματός του πριν το αμφιλεγόμενο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο. Η μεγάλη νίκη του νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου στην ίδια του την πολιτεία του έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στον αγώνα και τον έφερε πιο κοντά στο να αποκτήσει τους 1.237 εκλέκτορες που χρειάζεται για κερδίσει το χρίσμα, αφήνοντας πίσω τον Τεντ Κρουζ και τον Τζον Κέισικ.

Η Χίλαρι Κλίντον, που προηγείται στους Δημοκρατικούς του μόνου άλλου συνυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε τους προκριματικούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, την οποία είχε αντιπροσωπεύσει και ως γερουσιαστής.

Η ψηφοφορία στην πολιτεία ανέδειξε αρκετά προβλήματα στη διαδικασία. Μεταξύ άλλων τα ονόματα περισσότερων από 125.000 ατόμων εξαφανίστηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους, όπου οι εγγεγραμμένοι αγγίζουν περίπου τα 4 εκατομμύρια. Ο οικονομικός διευθυντής της πόλης της Νέας Υόρκης Σκoτ Στρίνγκερ, υπεύθυνος για ατασθαλίες στη διοίκηση της πολιτείας, διέταξε έλεγχο του εκλογικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο κατηγόρησε ως «μονίμως ανοργάνωτο, χαοτικό και ανεπαρκές».