Εν μέσω έντονης κριτικής και αμφισβητήσεων, από τους δικηγόρους των οικογενειών των 13 θυμάτων της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, άρχισαν σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, υπό τον νομικό Πόλυ Πολυβίου.

Οι δικηγόροι και ιδιαίτερα ο Λουκής Λουκαΐδης, πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας και πρώην δικαστής στο ΕΔΑΔ, αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα της Επιτροπής, τονίζοντας ότι είναι αντίθετη με τα άρθρα 30, 31 , 7 του Συντάγματος και με το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι δικηγόροι υποστήριξαν, επίσης, ότι η Επιτροπή είναι «αναξιόπιστη και ενδεχομένως να επηρεάσει τη διαδικασία ενώπιον των ποινικών και αστικών δικαστηρίων».

Κατάγγειλαν δε το ότι δεν θα τους έχει επιτραπεί η αντεξέταση των μαρτύρων και ότι δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα, που ανέρχονται 16.000 σελίδες, ενώ υποστήριξαν ότι ο κ. Πολυβίου «δεν έχει αντικειμενικά αμεροληψία» και ότι «στερείται της έξωθεν καλής μαρτυρίας», λόγω των επαγγελματικών του συμφερόντων και συγγενικών σχέσεων.

Ο Π. Πολυβίου απέρριψε τα περί αντισυνταγματικότητας, λέγοντας ότι διορίστηκε με βάση το σχετικό νόμο και πως αν ο νόμος πάσχει, εναπόκειται στη Βουλή να τον τροποποιήσει.

Επίσης, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η έξωθεν καλή μαρτυρία και υποστήριξε ότι θα κάνει στο ακέραιο το καθήκον του.

Ακόμη ο κ. Πολυβίου αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει ζωντανή ή άλλη τηλεοπτική κάλυψη των ακροάσεων, απαντώντας σε θέμα που ήγειραν οι δικηγόροι, ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά η κατάθεση του Προέδρου Χριστόφια, την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο λειτουργός του υπουργείου Εμπορίου Παναγιώτης Ευγενίου, ο οποίος είχε λάβει μέρος στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Άμυνας, αναφορικά με τα 98 εμπορευματοκιβώτια, που είχαν τοποθετηθεί για φύλαξη στη ναυτική βάση, κατέθεσε ότι ήταν έντονη η ανησυχία στελεχών της Εθνικής Φρουράς για το φορτίο, ενόψει και του ότι πλησίαζε το καλοκαίρι.

Ακολούθως, καταθέτοντας ο Αντώνης Ιωάννου, διευθυντής του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό, σταθμός ο οποίος καταστράφηκε από την έκρηξη, ανέφερε ότι την ημέρα της έκρηξης ο σταθμός ήταν σε πλήρη λειτουργία. Αν μας ενημέρωναν, είπε, για την πιθανότητα της έκρηξης, τότε θα λαμβάνονταν μέτρα και οι ζημιές θα ήταν πολύ λιγότερες.