Εγκατέλειψε τη βαυαρική ενορία του, για να διαμαρτυρηθεί για τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχεται επειδή υποστηρίζει τους πρόσφυγες. Ο λόγος για έναν γερμανο-κογκολέζο καθολικό ιερέα, που ιερουργεί στη Γερμανία.

«Ο ιερέας Ολιβιέ Ντζίμπι-Τσιέντε θα βάλει τέλος την 1η Απριλίου στη ιερατική θητεία του στην ενορία του Τσόρνεντιχ» στη Βαυαρία (νότια Γερμανία) «και θα αναλάβει νέα καθήκοντα», ανακοίνωσε η Επισκοπή του Μονάχου προσθέτοντας ότι «λυπάται πολύ» για την απόφαση και υπογραμμίζοντας ότι «βρίσκεται στο πλευρό» του ιερέα της.

Αυτός ο τελευταίος ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την απόφασή του στους πιστούς, στη διάρκεια της λειτουργίας σ’ αυτή τη μικρή πόλη των 9.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο. «Τώρα αισθάνεται ανακουφισμένος (…) η κατάσταση γι’ αυτόν ήταν πολύ δύσκολη για να την αντέξει», υπογράμμισε η Επισκοπή σε ανακοινωσή της.

Ο Ολιβιέ Ντζίμπι-Τσιέντε, 66 ετών, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, κογκολέζικη και από το 2011 επίσης γερμανική, δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να υποφέρει το κλίμα μίσους που επικρατεί εναντίον του στην ενορία του. Η περιοχή αυτή είναι η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών που συρρέουν στη Γερμανία από τη γειτονική Αυστρία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δέχθηκε πολυάριθμες ανώνυμες απειλές κατά της ζωής του και έγινε αντικείμενο ρατσιστικών ύβρεων, συχνά δημόσιων, προερχόμενων κυρίως από τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους του συντηρητικού κόμματος Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), του βαυαρικού «αδελφού» κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο ελέγχει εδώ και δεκαετίες αυτό το πολύ καθολικό περιφερειακό κρατίδιο.

Ο ιερέας, ο οποίος τοποθετήθηκε στην ενορία αυτή το 2012, αποστασιοποιήθηκε πρόσφατα από τις θέσεις κατά των μεταναστών δύο τοπικών αξιωματούχων της CSU, της Σίλβια Μπόχερ και του Γιόχαν Χάιντλ.

Η πρώτη είχε καταγγείλει σ’ ένα δελτίο της CSU «την εισβολή» των προσφύγων, ενώ ο δεύτερος είχε απειλήσει τον ιερέα αποκαλώντας τον «νέγρο». Απαντώντας ο ιερέας είχε καλέσει τους πιστούς και την CSU της κοινότητάς του να μην λησμονούν τις θεμελιώδεις χριστιανικές αξίες.

Οι δύο τοπικοί πολιτικοί αξιωματούχοι ωθήθηκαν σε παραίτηση το περασμένο φθινόπωρο επειδή καταφέρθηκαν με ύβρεις εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ. Όμως σύμφωνα με τον ιερέα, οι ανώνυμες απειλές και ύβρεις εναντίον του διπλασιάσθηκαν στη συνέχεια.

Δέχθηκε επιστολές με μηνύματα όπως «Άντε στο Άουσβιτς» ή «Μετά τη λειτουργία, θα σημάνει το τέλος σου», αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου Suddeutsche Zeitung.

Η CSU επικρίνει εδώ και μήνες πολύ έντονα την πολιτική ανοίγματος έναντι των προσφύγων που ακολουθεί η Άνγκελα Μέρκελ και ζητεί –ματαίως μέχρι τώρα – έναν περιορισμό του αριθμού τους. Ποτέ εδώ και δεκαετίες οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο «αδελφά» κόμματα δεν είχαν υποβαθμιστεί σε τέτοιο σημείο.