Ως κομμουνιστή παλαιάς σχολής που αποδείχθηκε ανίκανος να χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της Κύπρου περιέγραφαν οι Financial Times, σε παραπάνω από ένα άρθρα τους το τελευταίο διάστημα, τον Δημήτρη Χριστόφια.

Ο μοναδικός κομμουνιστής ηγέτης που κατάφερε να ανέλθει στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδρυση της, το 1960, ο μοναδικός επίσης κομμουνιστής που ίσως χρειαστεί να συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν η Κύπρος υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης, προσπαθεί τα 3 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής του, να ισορροπήσει μεταξύ των αριστερών καταβολών του και της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.

Ο Κύπριος πολιτικός, ο οποίος δήλωνε ότι «κομμουνιστής γεννήθηκε και κομμουνιστής θα πεθάνει», ασκεί μια πολιτική βασισμένη σε αυτή την κοσμοθεωρία που, –σύμφωνα με τους επικριτές του- δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί το σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Όπως δημοσιεύει η «Real news», επικαλούνται ως παράδειγμα ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο περιορισμού των δημόσιων δαπανών, εξαιτίας της προσήλωσής του στο να διαπραγματεύεται επ’ αόριστον με τις συντεχνίες, χωρίς να καταλήγουν σε καμιά συμφωνία. Λένε, επίσης, ότι λόγω της συγκεκριμένης κοσμοθεωρίας και της δυσκολίας του να διαπραγματευτεί μέσα σε αυτή την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα, παρέλαβε το 2008 τη χώρα με πλεόνασμα 6% και σήμερα –προ της έκπληξης στο Μαρί- η οικονομία παρουσιάζει έλλειμμα 5,7%.

Ακόμα κι αν δεν ενταχθεί η Κύπρος στον μηχανισμό στήριξης, ο Χριστόφιας στην οικονομική πολιτική έχει να περάσει ακόμη έναν σκόπελο: τον Προϋπολογισμό του 2012. Μόνος του πλέον, χωρίς τη στήριξη των άλλων κομμάτων, θα δυσκολευτεί πολύ να τον περάσει στην κυπριακή Βουλή και να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο, όπως προεξοφλούν πολιτικοί αναλυτές.

Το δυσμενές οικονομικό σκηνικό επηρεάζει και τους διπλωματικούς χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό.