Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά υποσιτισμού και αυξημένη παιδική θνησιμότητα μεταξύ των προσφύγων από τη Σομαλία σε καταυλισμούς στην Κένυα διαπιστώνει ο ΟΗΕ σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο στρατόπεδο προσφύγων Νταμπάαμπ, στο οποίο βρίσκονται τετραπλάσιοι και πλέον πρόσφυγες από όσους χωρά, σχεδόν 400.000 άνθρωποι, η θνησιμότητα σε βρέφη, νήπια και παιδιά ως 5 ετών έχει αυξηθεί από 1,2 ανά 1.000 παιδιά σε 1,8, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο οργανισμός σημειώνει ότι οι αριθμοί αφορούν μόνον όσα παιδιά πέθαναν σε ιατρεία και ότι πολλοί θάνατοι ενδέχεται να μην έχουν καταγραφεί.

«Τα συνολικά ποσοστά σοβαρού υποσιτισμού και οξύτατου υποσιτισμού τόσο για τους καταγεγραμμένους πρόσφυγες όσο και μεταξύ όσων φθάνουν τώρα είναι κρίσιμα είναι υπερβολικά κρίσιμα», ανέφερε η έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Το ποσοστό των παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό είναι εξαιρετικά υψηλό και στη Σομαλία που ρημάζει από τον πόλεμο και πλήττεται σκληρότερα από κάθε άλλη χώρα στο Κέρας της Αφρικής από την ξηρασία και το λιμό.

«Νέοι πρόσφυγες συνεχίζουν να φθάνουν, αδύναμοι και αποσκελετωμένοι από την πείνα και το μακρύ δρόμο από τα χωριά τους. Ένα στα τρία παιδιά που φθάνουν στο στρατόπεδο προσφύγων Ντόλο Άντο στην Αιθιοπία πάσχει από υποσιτισμό», αναφέρει η έκθεση.