Στη σύλληψη ενός ανήλικου Παλαιστίνιου προχώρησε ο ισραηλινός στρατός ως υπόπτου για τη δολοφονία μιας Ισραηλινής στην κατοικία της σε οικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο ύποπτος, του οποίου δεν διευκρινίζονται η ηλικία ούτε η ταυτότητα, κατάγεται από ένα χωριό κοντά στον οικισμό Οτνιέλ όπου η 38χρονη νοσηλεύτρια Ντάφνα Μεΐρ, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου αφού έδωσε μάχη για να υπερασπιστεί τα παιδιά της, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο στρατός.

Ο φόνος της Ντάφνα Μεΐρ, τον οποίο ακολούθησε χθες μια επίθεση εναντίον μιας Ισραηλινής η οποία τραυματίσθηκε από μαχαίρι σ’ έναν οικισμό, έχει προκαλέσει συγκίνηση στο Ισραήλ και δημιουργεί φόβους ότι η παλαιστινιακή βία ενδέχεται να λάβει νέες διαστάσεις.

Η Ντάφνα Μεΐρ είναι η πρώτη, εδώ και καιρό, Ισραηλινή που σκοτώνεται μέσα σ’ έναν οικισμό.

Έως τώρα η βία είχε κυρίως στόχο τους άνδρες και δεν είχε περάσει τις φρουρούμενες πύλες των οικισμών της Δυτικής Όχθης. Η ένταση αυξήθηκε όταν μια άλλη Ισραηλινή, ηλικίας 30 ετών και έγκυος πέντε μηνών, μαχαιρώθηκε τη Δευτέρα στη μέση του δρόμου σε άλλον οικισμό, τον Τεκόα. Ο δράστης της επίθεσης, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, τραυματίσθηκε από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Από την 1η Οκτωβρίου, η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 155 Παλαιστινίους και 24 Ισραηλινούς, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έπειτα απ’ αυτές τις δύο επιθέσεις, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως σήμερα απαγορεύεται στους Παλαιστινίους η πρόσβαση στους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο στρατός διευκρίνισε πάντως ότι το μέτρο αυτό αφορά μόνο τη σημερινή ημέρα και ότι θα «επανεξετάζεται καθημερινά ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης».