Κροατικό δικαστήριο απήγγειλε σήμερα κατηγορίες σε βάρος ενός σέρβου πρώην διοικητή παραστρατιωτικής οργάνωσης, ο οποίος είχε γίνει αργότερα δάσκαλος του γκολφ στην Αυστραλία, για το βασανισμό και φόνο κροατών στρατιωτών και αμάχων στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της Κροατίας.

Η απαγγελία των κατηγοριών έλαβε χώρα σχεδόν έξι μήνες αφότου ο Ντράγκαν Βασιλίκοβιτς, γνωστός ως Κάπτεν Ντράγκαν, έχασε την εννεαετή μάχη που έδωσε για να εμποδίσει την έκδοσή του στην Κροατία από την Αυστραλία, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο.

Ο Ντράγκαν Βασιλίκοβιτς κατηγορείται για παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης καθώς βασάνισε και σκότωσε αιχμάλωτους κροάτες στρατιώτες και αστυνομικούς τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1991 στο Κνιν, προπύργιο τότε των σέρβων ανταρτών, και τον Φεβρουάριο του 1993 στην Μπρούσκα, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα του Σπλιτ.

Ο Βασιλίκοβις κατηγορείται επίσης ότι είχε καταστρώσει ένα σχέδιο επιθέσεων εναντίον αστυνομικών τμημάτων στην Γκλίνα και σε γειτονικά χωριά τον Ιούλιο του 1991.

«Στη διάρκεια των επιθέσεων υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν κτίρια αμάχων, ο πληθυσμός εξαναγκάσθηκε να διαφύγει, περιουσίες λεηλατήθηκαν και άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν, περιλαμβανομένου ενός ξένου δημοσιογράφου», προστίθεται στη δήλωση της εισαγγελίας.

Ο Βασιλίκοβιτς, ο οποίος έχει διπλή, σερβική και αυστραλιανή υπηκοότητα, συνελήφθη από την αστυνομία το 2006 στην Αυστραλία βάσει εντάλματος που είχε εκδοθεί από την Κροατία. Την εποχή εκείνη εργαζόταν ως δάσκαλος του γκολφ στο Περθ με το όνομα Ντάνιελ Σνέντεν.