Να μην εκτελέσει πέντε πρώην ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος Χουσεΐν- ανάμεσά τους και δύο ετεροθαλείς αδελφούς του Σαντάμ- οι οποίοι εκδόθηκαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράκ η Διεθνής Αμνηστία.

«Ενώ οι Ιρακινές αρχές έχουν ευθύνη να προσαγάγουν στην δικαιοσύνη όσους διέπραξαν εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών του Σαντάμ Χουσέιν, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή σε καμιά περίπτωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον Σμαρτ, η ποινή αυτή αποτελεί «παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και η χειρότερη μορφή σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής τιμωρίας».

Ενδέχεται οι πέντε να εκτελεστούν μέσα σε ένα μήνα εάν η ιρακινή προεδρία επικυρώσει τις ποινές τους, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Χάινταρ αλ Σάαντι.

Η Διεθνής Αμνηστία έθεσε υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον οι δίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν δίκαιες. Το δικαστήριο είχε συσταθεί για να δικάσει το Σαντάμ Χουσέιν και άλλους που ευθύνονταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Το δικαστήριο στην πράξη υπέστη πολιτικές πιέσεις που υπέσκαψαν την ανεξαρτησία του», αναφέρει η οργάνωση.