Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο τον Δαλάι Λάμα, παρά το αίτημα του Πεκίνου να ακυρωθεί η συνάντηση, επειδή θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και την κυριαρχία της στο Θιβέτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες διεξήχθησαν στην Αίθουσα των χαρτών του Λευκού Οίκου, και όχι στο Οβάλ Γραφείο, μια τιμή που προορίζεται για τους αρχηγούς κρατών.

Η ανακοίνωση της συνάντησης, που ήταν κλειστή για τον τύπο, εξόργισε το Πεκίνο την Παρασκευή, και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Ουάσιγκτον να ακυρώσει αμέσως την απόφασή της να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ομπάμα και του Δαλάι Λάμα .

Η συνάντηση ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, παραμονή της αναχώρησης του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ μετά από παραμονή ένδεκα ημερών στην Ουάσιγκτον, όπου παρακολούθησε μια βουδιστική τελετή.

Όταν ο Δαλάι Λάμα έγινε δεκτός τον Φεβρουάριο του 2010 από τον Μπαράκ Ομπάμα, είχε φωτογραφηθεί από το Γαλλικό Πρακτορείο να φεύγει από τον Λευκό Οίκο από μια πλαϊνή πόρτα κοντά στην οποία είχαν τοποθετηθεί σακούλες σκουπιδιών.

«Η συνάντηση του Σαββάτου δείχνει την ισχυρή υποστήριξη του Προέδρου στη διατήρηση της θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής μοναδικότητας του Θιβέτ και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Θιβετιανών», σχολίασε χθες ο Λευκός Οίκος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν πιστές στη δέσμευσή τους να αναγνωρίσουν ότι το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της Κίνας», απάντησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χονγκ Λέι , απαιτώντας από την Ουάσινγκτον να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να μην κάνει τίποτα που είναι πιθανό να βλάψει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις.