Παλαιστίνιος τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι έναν ισραηλινό μεθοριακό φρουρό σήμερα στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, πριν πέσει νεκρός από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο στρατός.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στον Τάφο των Πατριαρχών, τόπο λατρείας για τους μουσουλμάνους και τους εβραίους στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας. Παρόμοιες επιθέσεις έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Χεβρώνα και αυτό δείχνει ότι η βία μετατοπίζεται στη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ, όπου η αστυνομία έχει τοποθετήσει οδοφράγματα στις παλαιστινιακές γειτονιές, από τις οποίες κατάγονται πολλοί δράστες των επιθέσεων.

«Ένας Παλαιστίνιος επιτέθηκε και μαχαίρωσε έναν στρατιώτη σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου κοντά στον Τάφο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν ανοίγοντας πυρ εναντίον του δράστη», σύμφωνα με τον στρατό.

Λίγο μετά την επίθεση, ταραχές ξέσπασαν μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων περιμετρικά του Τάφου των Πατριαρχών, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εδώ και τέσσερις εβδομάδες, οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών που πετούν πέτρες και ισραηλινών στρατιωτών, οι αμοιβαίες επιθέσεις Παλαιστινίων και εβραίων εποίκων και μια σειρά από αντι-ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 62 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους ένας Άραβας πολίτης του Ισραήλ) και ένδεκα Ισραηλινών.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι ορισμένες δολοφονίες Παλαιστινίων δεν δικαιολογούνται και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν χρήση «ακραίων και παράνομων μέτρων». Το Ισραήλ δηλώνει ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί θανατηφόρα βία για να σταματήσει τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον πολιτών του.

Εξάλλου, το ιορδανικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι το Σάββατο για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στην Πλατεία των Τζαμιών ώστε να ελέγχεται ο τόπος αυτός, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν ανησυχία ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιεί το υλικό αυτό για να συλλαμβάνει ύποπτους μαχητές.

Οι Παλαιστίνιοι είναι επίσης απογοητευμένοι από την αποτυχία πολλών γύρων ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες θα τους εξασφάλιζαν ένα ανεξάρτητο κράτος στα εδάφη, μεταξύ των οποίων η Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων κατέρρευσε το 2014.