Σύριοι που φεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές της χώρας τους άρχισαν να φθάνουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά σε αντίθεση με την πλειοψηφία των προσφύγων που ταξιδεύουν με προορισμό χώρες της Δυτικής Ευρώπης οδικώς, εισήλθαν στο ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικώς, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών του υπουργείου ασφάλειας της χώρας, Ιζέτ Νιζάμ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ντνέβνι Άβαζ του Σαράγεβο, ο κ. Νιζάμ τόνισε ότι χθες, Τρίτη, έφθασε στο Σαράγεβο με τακτική αεροπορική γραμμή από την Κωνσταντινούπολη ομάδα δέκα υπηκόων Συρίας και αμέσως με ταξί κατευθύνθηκαν στη Σερβία για να συνεχίσουν το ταξίδι με το κύμα προσφύγων που προσπαθεί να φθάσει σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

«Στη Σερβία εξέφρασαν την επιθυμία για χορήγηση ασύλου. Μας ενημέρωσε γι αυτό το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας» ανέφερε ο κ. Νιζάμ.

Είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι όλοι οι υπήκοοι Συρίας έφθασαν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη με τουριστική βίζα. Όπως διαπιστώθηκε, οι θεωρήσεις εισόδου είχαν εκδοθεί στην πρεσβεία της Βοσνίας στο Άμπου Ντάμπι, με βάση τουριστικό voucher, το οποίο τους δόθηκε από ξενοδοχείο του Σαράγεβο.

Στην Υπηρεσία Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών τώρα προσπαθούν να εξακριβώσουν, αν με τον ίδιο τρόπο στη Βοσνία εισήλθαν και άλλοι υπήκοοι Συρίας. Αποφάσισαν, επίσης, να σταματήσουν την πρακτική επικύρωσης επιστολών πρόσκλησης για υπηκόους μη ασφαλών χωρών, καθώς μέχρι τώρα αυτός ήταν ένας τρόπος για να εξασφαλίσουν βίζα για να εισέλθουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο κ. Νιζάμ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης οργανωμένου κυκλώματος παραχάραξης τέτοιων εγγράφων, κάτι που, όπως είπε, ερευνάται εξονυχιστικά.

Οι υπηρεσίες ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προετοιμάζονται για την υποδοχή πιθανού μεγάλου αριθμού προσφύγων, καθώς εκτιμάται ότι οι πρόσφυγες μπορεί να αρχίσουν να κατευθύνονται στη χώρα, μόλις η Ουγγαρία κλείσει εντελώς τα σύνορά της για τη διέλευσή τους.