Το κόμμα Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς θα διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας εάν κερδίσει στις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε μια μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, θα υποστηρίξουμε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ιγκλέσιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μαδρίτη.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, με το 47,% των ψήφων, στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, μια επιτυχία που παρουσιάζουν ως εντολή για να οδηγήσουν την πλούσια περιοχή της Ισπανίας στην απόσχιση. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού».

Η Καταλονία για χρόνια επιδιώκει την απόσχιση της από την Ισπανία, κατηγορώντας την Μαδρίτη που περιορίζουν την οικονομική και πολιτιστική αυτονομία της και της άδικης κατανομής πόρων στην χώρα.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.