Το κόμμα Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς θα διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας εάν κερδίσει στις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε μια μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, θα υποστηρίξουμε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ιγκλέσιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μαδρίτη.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, με το 47,% των ψήφων, στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, μια επιτυχία που παρουσιάζουν ως εντολή για να οδηγήσουν την πλούσια περιοχή της Ισπανίας στην απόσχιση. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού».

Η Καταλονία για χρόνια επιδιώκει την απόσχιση της από την Ισπανία, κατηγορώντας την Μαδρίτη που περιορίζουν την οικονομική και πολιτιστική αυτονομία της και της άδικης κατανομής πόρων στην χώρα.