Απόγνωση για τους γονείς των 43 φοιτητών στο Μεξικό

Ζητούν από τον πρόεδρο Νιέτο να ξεκινήσει νέα έρευνα υπό διεθνή επιτήρηση


ΚΟΣΜΟΣ
4:15
26/09/2015
Απόγνωση για τους γονείς των 43 φοιτητών στο Μεξικό
loading

Νέα έρευνα απαιτούν από τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο οι γονείς των 43 μεξικανών φοιτητών οι οποίοι απήχθησαν και θεωρείται ως βέβαιο ότι δολοφονήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Μάλιστα κατηγόρησαν τον επικεφαλής της κυβέρνησης ότι αγνοεί το αίτημα τους για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος που έχει φθείρει την εικόνα της χώρας.

Οι οικογένειες τους ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια νέα έρευνα υπό διεθνή επιτήρηση και να επανεξετάσει τους ίδιους τους ερευνητές της κυβέρνησης, έπειτα από τις αμφιβολίες που εγείρουν διεθνείς ειδικοί για το επίσημο πόρισμα της κυβέρνησης για το περιστατικό.

Σε μια συνάντηση με τις οικογένειες των φοιτητών την Πέμπτη, ο Νιέτο τους πρότεινε τη σύσταση ενός νέου τμήματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναζήτηση εξαφανισμένων προσώπων. Παρόλα αυτά δεν εξουσιοδότησε τη νέα διεθνή έρευνα ούτε υποσχέθηκε την επανεξέταση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο και την εμπλοκή αξιωματούχων στη διερεύνηση για ενδεχόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης, όπως οι οικογένειες επιθυμούσαν.

«Αισθάνομαι τελείως απελπισμένη γιατί η κυβέρνηση δεν μας έδωσε καμία απάντηση», δήλωσε η Κριστίνα Μπαουτίστα, μητέρα ενός από τους εξαφανισμένους φοιτητές. «Από τους ειδικούς έχουμε πάρει πολλές απαντήσεις, από τον Νιέτο καμία», τόνισε.

Σύμφωνα με την εκδοχή της μεξικανικής κυβέρνησης, οι φοιτητές συνελήφθησαν από διεφθαρμένους τοπικούς αστυνομικούς, που τους παρέδωσαν στο καρτέλ Γκερέρος Ουνίδος (Ενωμένοι Πολεμιστές) που τους εκτέλεσαν πριν τους κάψουν σε ένα κοντινό σκουπιδότοπο.

Παρόλα αυτά, διεθνείς ειδικοί αναφέρουν πως οι περιγραφές της κυβέρνησης δεν έχουν λογική συνέπεια. Σε μια έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του μήνα, εντοπίστηκαν έντονα κενά στην επίσημη έρευνα με αποτέλεσμα να απορριφθεί ο βασικός ισχυρισμός που ήθελε τα θύματα να αποτεφρώθηκαν σε ένα σκουπιδότοπο στην Κουκουίλα, κοντά στην Ιγουάλα.

Pictures of some of the 43 missing students of Ayotzinapa College Raul Isidro Burgos are seen on a banner as relatives (not pictured) attend a news conference after completing a hunger strike of 48 hours, ahead of the first anniversary of the students' disappearance, at Zocalo Square in downtown Mexico City, Mexico September 25, 2015. Parents of 43 Mexican students kidnapped and apparently massacred a year ago demanded a new probe into their fate on Thursday, accusing President Enrique Pena Nieto of ignoring their demands to solve a crime that has battered Mexico's image. The families asked the government to launch a new internationally supervised investigation and to review Mexico's own investigators, after international experts cast doubt on Mexico's official account of the incident. The Metropolitan Cathedral is pictured in the background. REUTERS/Ginnette Riquelme

Από πλευράς του ο Νιέτο, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει την έρευνα, δεσμεύτηκε να ακολουθήσει τις συστάσεις της διεθνούς έκθεσης καθώς και να συστήσει ομάδας ειδικών που θα προβεί σε έρευνες στην Κοκουίλα.

«Είμαστε στην ίδια μεριά. Εσείς και εγώ αναζητούμε το ίδιο πράγμα: Να μάθουμε τι έγινε σε κάθε ένα από τα παιδιά σας», δήλωσε ο πρόεδρος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης που παραχώρησε συνέντευξη μετά την συνάντηση.

Παρόλα αυτά πολλοί διατείνονται ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να ηγηθεί μιας δίκαιης έρευνας, ειδικά μετά την απαλλαγή του Νιέτο και του υπουργού Οικονομικών από οποιοδήποτε αδίκημα κατά την διάρκεια κυβερνητικού ελέγχου σχετικά με εξαγορές σπιτιών από δημόσιους εργολάβους που διεξήχθει τον προηγούμενο μήνα.

Με αφορμή τις υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων που ανακίνησε η εν λόγω απόφαση, οι οικογένειες των θυμάτων καθώς και φοιτητές κι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην ιστορική κεντρική πλατεία του Μεξικού κουνώντας πλακάτ με τις φωτογραφίες των εξαφανισμένων νεαρών, ζητώντας την παραίτηση του Νιέτο.

«Ήταν απαίτησή μας να τον συναντήσουμε», ανέφερε ο Σέζαρ Γκονζάλεζ, ο πατέρας ενός από τους φοιτητές και συμπλήρωσε πως «δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει ποτέ τίποτα, εκτός από ψυχολογική υποστήριξη».

ΜΕξικό φοιτητές

Τον αναβρασμό εξαιτίας της άλυτης εδώ και ένα χρόνο υπόθεσης φανερώνουν και οι 16 τραυματίες από σημερινές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών στην κεντρική πολιτεία του Μεξικού Μιτσοακάν ντε Οκάμπο. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, οι φοιτητές φέρονται να έκλεψαν πέντε λεωφορεία με σκοπό να ταξιδέψουν στην πόλη του Μεξικό για να λάβουν μέρος στις δημόσιες διαδηλώσεις στο πλαίσιο της πρώτης επετείου από την εξαφάνιση 43 φοιτητών στην νοτιοδυτική πόλη Ιγουάλα στην πολιτεία Γκερέρο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία των λεωφορείων μεταξύ των πόλεων Μορελία και Πατσουάρο και ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και των αστυνομικών δυνάμεων, με αναφορές για ρίψη πετρών και χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές φέρεται να επιτέθηκαν και σε μια ομάδα δημοσιογράφων που κάλυπτε τα επεισόδια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει