Την απειλή να υιοθετηθεί με «ειδική πλειοψηφία» το μέτρο για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων επισείει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.

«Δεν είναι δυνατόν η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ιταλία να σηκώνουν μόνες τους το βάρος» της υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη, σημειώνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Πολλές χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία ή η Σλοβακία, απορρίπτουν κατηγορηματικά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες από αυτές στις οποίες εισήλθαν στην ΕΕ βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

«Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά, θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα να καταφύγουμε σε μια ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία» των χωρών μελών της ΕΕ, σημειώνει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία για συνομιλίες για την μεταναστευτική κρίση.

Βάσει αυτού που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, μια ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία απαιτεί το 55% των κρατών μελών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της να υιοθετήσουν το μέτρο αυτό. Μια έγκρισή του με τον τρόπο αυτόν, επιτρέπει την επιβολή του στο σύνολο των 28 χωρών μελών.

Μια σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των 28 προβλέπεται να διεξαχθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, πριν από μια έκτακτη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την επομένη, με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο θέμα αυτό.

«Η Γερμανία βοηθάει – αλλά ποιος βοηθάει τη Γερμανία;»

«Η Γερμανία βοηθάει – αλλά ποιος βοηθάει τη Γερμανία;», σημειώνει στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Bild, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι χώρες μέλη που δεν συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες της ανθρώπινης ευαισθησίας και αλληλεγγύης δεν μπορούν να υπολογίζουν και στα χρήματα που χορηγεί η ΕΕ.

Επαναλαμβάνοντας την απειλή που ακούστηκε για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα από τον συνάδελφό του υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο Γκάμπριελ υπογραμμίζει ότι την ώρα που η Γερμανία ανοίγει τα γυμναστήρια, τους καταυλισμούς και τα σπίτια της στις οικογένειες των προσφύγων, άλλες χώρες «στήνουν συρματοπλέγματα στα σύνορά τους και κλείνουν τις πύλες».

Η Ουγγαρία, η οποία έχει ήδη υψώσει έναν φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με την Σερβία, εγείρει τώρα κι άλλον έναν στα σύνορά της με την Κροατία για να ανακόψει την πορεία των χιλιάδων προσφύγων από χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις, όπως η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στις χώρες μέλη της ΕΕ.

«Η Ευρώπη είναι μια κοινότητα αξιών που στηρίζονται στην ανθρώπινη ευαισθησία και αλληλεγγύη. Και αυτοί που δεν συμμερίζονται τις αξίες μας δεν μπορούν να υπολογίζουν και στα χρήματά μας σε βάθος χρόνου», σημείωσε ο Γκάμπριελ.

«Αν συνεχιστεί αυτό, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί σε κίνδυνο, μεγαλύτερο από αυτόν που αντιμετώπισε από την χρηματοπιστωτική κρίση ή από την κρίση στην Ελλάδα», σημειώνει.

Οι εικόνες από τους πρόσφυγες που έχουν απωθηθεί με τη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση από την ουγγρική αστυνομία αμαύρωσαν την εικόνα της Ευρώπης και αποκάλυψαν το πραγματικό μέγεθος των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που σπαράσσονται από τον πόλεμο.

«Η Γερμανία μπορεί να προσφέρει μια νέα πατρίδα σε πολλούς ανθρώπους – αλλά όχι σε όλους», καταλήγει εξάλλου ο ίδιος.