Η προέλαση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι «πολύ σημαντική» στη Συρία όπου έχει εξαπολύει μια επίθεση εναντίον της πόλης Μάρεα, που τελεί υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο βόρειο τμήμα του Χαλεπίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Σε ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκειας της συνεδρίασης στην Εθνοσυνέλευση με θέμα τη στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας στη Συρία, ο Λε Ντριάν εξήγησε «τους λόγους» της «αλλαγής εκτίμησης» του Παρισιού, που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να πραγματοποιήσει αναγνωριστικές πτήσεις με το ενδεχόμενο αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Μέχρι σήμερα, οι αεροπορικές επιδρομές και οι πτήσεις που διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας περιορίζονταν αυστηρά στην ιρακινή επικράτεια.

Ο Λε Ντριάν επέμεινε ιδιαίτερα στην «πολύ σημαντική προέλαση του Ντάες στη Συρία» ιδίως στην περιοχή του Χαλεπίου.

«Στη μικρή πόλη Μάρεα (σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων βόρεια του Χαλεπίου) έχουν εξαπολύσει μια εξαιρετικά σφοδρή επίθεση, εάν καταλάβουν την πόλη, θα αφανίσουν αυτό που ονομάζουμε πλέον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Η «βούληση που επιδεικνύει» το Ντάες να «διασπάσει τον άξονα Δαμασκός- Χομς», της πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη συριακή πρωτεύουσα, «θέτει σε πολύ δυσχερή θέση τον Λίβανο», τόνισε επιπλέον ο Λε Ντριάν.

Το δεύτερο επιχείρημα με το οποίο το Παρίσι δικαιολογεί την αλλαγή στρατηγικής της Γαλλίας το έχει ήδη διατυπώσει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ: «απειλές στην εθνική ασφάλεια, που σχεδιάζονται από τη Συρία».

Το γεγονός εξάλλου ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον του Ντάες στη Συρία δεν θα επιτρέψουν «την ενίσχυση του Μπασάρ αλ Άσαντ» επισημάνθηκε από τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας.