Οι κουρδικές αρχές δήλωσαν σήμερα πως υποπτεύονται πως ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προς τις δυνάμεις των πεσμεργκά (σ.σ. οι Κούρδοι μαχητές) στο Βόρειο Ιράκ περιείχε χημικές ουσίες.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRSC) δήλωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της πρώτης γραμμής βόρεια της Μοσούλης στις 31 Αυγούστου και ένας μαχητής πεσμεργκά λαμβάνει θεραπεία. Μια «σημαντική ποσότητα» κίτρινου καπνού βγήκε από τον πύραυλο, ανέφερε το Συμβούλιο.

Δείγματα που πάρθηκαν από το σημείο μιας άλλης επίθεσης νωρίτερα φέτος βγήκαν θετικά για χλώριο, ενώ επί του παρόντος διεξάγεται έρευνα για δύο ακόμη περιστατικά.

«Πρόκειται για μια από τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων που έχουν σημειωθεί τους πρόσφατους μήνες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικές ουσίες», τόνισε σε ανακοίνωση του το KRSC.

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι με την κλιμάκωση και την μέθοδο διεξαγωγής αυτών των επιθέσεων και καλούμε επειγόντως την Διεθνή Συμμαχία να παράσχει προστατευτικό εξοπλισμό στις δυνάμεις των πεσμεργκά».