Η χώρα του έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και περιμένει υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να πάρει τη θέση που της αξίζει, όπως είπε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο κ. Ιβάνοφ, μιλώντας σήμερα σε τελετή με την ευκαιρία της «Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων» των Σκοπίων (18 Αυγούστου), σημείωσε πως χώρα του είναι έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πως το αν το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για την ένταξη αυτής «απομένει να το δούμε στη Σύνοδο στη Βαρσοβία».

Πρόσθεσε δε, ότι όσον αφορά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, «υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δίκαιου σε Σύνοδο της Συμμαχίας (σ.σ. προφανώς εννοεί τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008) και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το λάθος αυτό θα διορθωθεί σε Σύνοδο (της Συμμαχίας)».

Ακόμη, ο κ. Ιβάνοφ κάλεσε την Ελλάδα να εναρμονιστεί, όπως είπε, με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Δράττομαι της ευκαιρίας για να απευθύνω έκκληση προς το νότιο γείτονα να εναρμονιστεί με την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Καλώ επίσης και τους εταίρους μας να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στο Διεθνές Δίκαιο αλλά, ταυτόχρονα, και να υπερασπιστούν το συλλογικό συμφέρον της Συμμαχίας και το συμφέρον της περιοχής μας για μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα. Η “Μακεδονία” (sic) πρέπει το συντομότερο δυνατόν να λάβει αυτό που της αξίζει: Ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μέχρι τότε, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι» ανέφερε ο πρόεδρος.