Τους αρχηγούς των παγκόσμιων πυρηνικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε στο Ναγκασάκι ο δήμαρχος της πόλης Τομιχίσα Τάουε, προκειμένου να δουν από κοντά το αποτέλεσμα από την πυρηνική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ το 1945.

Νωρίτερα σήμερα, στο Ναγκασάκι, ξεκίνησε η τελετή μνήμης για τα 70 χρόνια από την ρίψη της ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ.

«Κάνω έκκληση από το Ναγκασάκι και απευθύνομαι στον πρόεδρο Ομπάμα και στους επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων και σε όλους τους πολίτες του κόσμου: σας παρακαλώ ελάτε στο Ναγκασάκι και στη Χιροσίμα και δείτε από μόνοι σας ακριβώς τι συνέβη κάτω από εκείνα τα σύννεφα μανιταριού πριν από 70 χρόνια», είπε ο Τάουε στη διάρκεια της τελετής.

Το 1945 οι ΗΠΑ έριξαν δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου αντίστοιχα. Από την πυρηνική επίθεση στη Χιροσίμα σκοτώθηκαν περίπου 140.000 κάτοικοι της πόλης, ενώ από την επίθεση στο Ναγκασάκι περίπου 70.000.

Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν την Ιαπωνία να παραδοθεί στις 15 Αυγούστου του 1945 τερματίζοντας έτσι τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 6 Αυγούστου, η Χιροσίμα πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης με την παρουσία της αμερικανίδας πρεσβευτού στην Ιαπωνία Κάρολιν Κένεντι και της Ρόουζ Γκότεμελερ, υφυπουργού αρμόδιας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και των θεμάτων διεθνούς ασφαλείας. Ωστόσο, από την εκδήλωση απουσίαζε ο πρόεδρος Ομπάμα. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενδεχομένως να παραστεί στην εκδήλωση στη Χιροσίμα.