Η σημερινή ομιλία του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ανεπαρκής, καθώς δεν έθιξε το θέμα της αποχώρησης του στρατού από τις πόλεις και δεν πρότεινε καμία πολιτική λύση, δήλωσε ο σύρος δικηγόρος και αντιπολιτευόμενος Χάσαν Αμπντελαζίμ.

«Υπήρχαν πολλές ιδέες στην ομιλία. Όμως η αποχώρηση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας (από τις πόλεις) δεν θίχτηκε, το οποίο δεν είναι καθησυχαστικό και προτάσσει τη στρατιωτική λύση», σημείωσε ο Αμπντελαζίμ, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του σύρου προέδρου «ανεπαρκή».

Εμείς ζητούμε «την υιοθέτηση μιας πολιτικής λύσης για να θεραπευθεί η εθνική κρίση και να σταματήσει η λύση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας», συνέχισε.

Ο Άσαντ «δεν αναφέρθηκε επίσης σε έναν διάλογο με τα κόμματα της συριακής αντιπολίτευσης, έπειτα, βεβαίως, από τη δημιουργία ενός κλίματος προς αυτήν την κατεύθυνση, με την αποχώρηση του στρατού και των πρακτόρων της ασφάλειας και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και των κρατούμενων συνείδησης», σημείωσε ο 80χρονος Αμπντελαζίμ, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του κόμματος Σοσιαλιστική Αραβική Ένωση και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Εθνικής Συνέλευσης, στην οποία ανήκουν αριστερά αντιπολιτευόμενα κινήματα.
Ο ίδιος είχε συλληφθεί για πολλές ημέρες το Μάιο.

Μετά την ομιλία του Άσαντ πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος σε διάφορες πόλεις της Συρίας και στα προάστια της Δαμασκού. «Κανένας διάλογος με τους δολοφόνους», φώναζαν 300 διαδηλωτές στο προάστιο Ίρμπιν της Δαμασκού, δήλωσε τηλεφωνικώς αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν επίσης πορεία στην πανεπιστημιούπολη του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, αλλά και στις περιοχές Σαρακέμπ και Κάφαρ Νουμπλ, στην Ιντλέμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπως και στη Χομς, στην κεντρική Συρία, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.

«Οι διαδηλωτές καταδικάζουν την ομιλία με την οποία χαρακτηρίζονται δολιοφθορείς, είτε εξτρεμιστές, είτε άνθρωποι που έχουν ανάγκες. Οι διαδηλωτές ζητούν ελευθερία και αξιοπρέπεια», σημείωσε.

Σύμφωνα με άλλους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις διαδηλώσεις στο Χαλέπι και τη Χομς, συγκεντρώσεις έγιναν ακόμη στη Χάμα, στη βόρεια Συρία, και στη Λαττάκεια, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας στη Συρία ζητούν εξάλλου σήμερα τη συνέχιση της «εξέγερσης» σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ομιλία του προέδρου Άσαντ.

Οι τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, μια μη κυβερνητική συριακή οργάνωση που είναι επικεφαλής των ακτιβιστών που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις στη χώρα, ζητούν σε σημερινή ανακοίνωσή τους «τη συνέχιση της επανάστασης έως ότου πραγματοποιηθούν όλοι οι στόχοι». «Κρίνουμε ανώφελο οποιονδήποτε διάλογο που δεν θα οδηγήσει σε μια αλλαγή σελίδας στο σημερινό καθεστώς», καταλήγουν.