Δριμύτατη επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι ηγεσίες όλων των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων «αποδέχονται την συνομοσπονδία ως λύση του Κυπριακού, υπό το πρόσχημα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για να παραπλανήσουν το λαό».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η υιοθέτηση της συνομοσπονδίας «αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει, στην καλύτερη περίπτωση, στη διχοτόμηση-, είτε βελούδινη, είτε αιματηρή – και στη χειρότερη στην προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια».

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου (σ.σ: θα μεταδοθεί ολόκληρη απόψε από το ΡΙΚ), μετά την απόφαση του Συνεδρίου της ΕΔΕΚ για αποκήρυξη της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) ως μορφής λύσης του Κυπριακού, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη διζωνικότητα και πολύ περισσότερο, όταν είναι δικοινοτική.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σιζόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει το κόμμα του δημοψήφισμα για το κατά πόσο οι Ελληνοκύπριοι αποδέχονται την ΔΔΟ. Ο επικεφαλής της ΕΔΕΚ, τόνισε πως το κόμμα του θα στηρίξει αποφασιστικά μια λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλήρη απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων, και την κατοχύρωση της επιστροφής των προσφύγων.

Η ΕΔΕΚ, εξήγησε, αποκήρυξε και την ονοματολογία για τη διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, γιατί, βάσει και των γνωματεύσεων έγκριτων συνταγματολόγων, «η διζωνικότητα και δικοινοτικότητα δεν συνδυάζονται με ομοσπονδία, αλλά μόνο με συνομοσπονδία».

Υποστήριξε, ακόμη, πως στις συνομιλίες έγινε αποδεκτή πρόνοια για εγγυημένες πλειοψηφίες, με γεωγραφικό περιορισμό εδάφους και πληθυσμού.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι μετά την απόρριψη από τους Ελληνοκυπρίους του σχεδίου Ανάν το 2004, όλες οι πολιτικές ηγεσίες θα έπρεπε να απορρίψουν την ονοματολογία αυτή και «όχι να επιχειρούν μέσα από υιοθέτηση προνοιών να οδηγούν τη λύση σε συνομοσπονδία». Όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, συζητούνται πρόνοιες για δημιουργία συνεταιριστικού κράτους δύο ισότιμων συνιστώντων κρατιδίων, κυριαρχίας 50-50% και γεωγραφικός διαχωρισμός με εγγυημένες πλειοψηφίες. «Αυτά δεν οδηγούν σε ομοσπονδιακή μορφή λύσης, όπως είναι στο όνομα, αλλά δια μέσου διζωνικότητας και δικοινοτικότητας, οδηγούν σε συνομοσπονδία και αυτό αποτελεί διχοτόμηση», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για «ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής». Παράλληλα δε, απέρριψε την άποψη πως η στροφή της ΕΔΕΚ έγινε προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή ψήφων προς τη «Συμμαχία Πολιτών» του Γιώργου Λιλλήκα, τονίζοντας πως όσοι προβαίνουν σε αυτές τις εικασίες, το κάνουν διότι αδυνατούν να απαντήσουν με επιχειρήματα σε τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και καταφεύγουν σε λαϊκισμό και χαρακτηρισμούς.